Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tillåter mig att skratta – det är urfjantigt att klaga”

SportExpressens Petter Landén och Philip Gadd efter Daniel Ståhls VM-guld
Axel Härstedt.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jakob Gardenkrans.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Daniel Ståhl.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Bengt Bendéus.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

UPPSALA. Diskuskastaren Axel Härstedt anklagas för osportsligt uppträdande och ”illvilja mot landsmän” efter SM-finalen i diskus.

Han anmäls nu till förbundet.

”Det är otroligt tråkigt”, skriver Härstedt i ett sms till SVT.

– Man blir chockad, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist. 

Daniel Ståhl vann SM-guldet efter att ha kastat 68,74 på Uppsala friidrottsarena i går kväll. Tvåa blev Simon Pettersson och trea blev Axel Härstedt.

Men allt var inte frid och fröjd.

Efteråt kunde SportExpressen avslöja att Axel Härstedt vid upprepade tillfällen försökt få Daniel Ståhl diskad – eftersom han hade en liten reva i sina shorts vid sitt första kast.

Domaren Anna Forsberg avfärdade dock protesten.

– Jag bad bara Daniel att åtgärda det där, eftersom regelboken säger att kläderna ska vara hela och rena. Då tog han på sig ett par andra shorts, förklarade Forsberg.

Lämnade arenan i tårar

Hon berättade också att flera diskuskastare hade reagerat på Härstedts beteende under finalen:

– Flera stycken kom fram efteråt och sa till oss att Axel hade betett sig osportsligt. Jag har dömt de här killarna länge, men jag har aldrig varit med om att det varit så här dålig stämning.

Jakob Gardenkrans slutade fyra i finalen. I ett inlägg på Instagram skriver han att han lämnade Uppsala friidrottsarena i tårar, på grund av hur Härstedt betett sig.

”Jag är i mitt livs form, och var redo att prestera, men tyvärr finns det människor som vill andra illa. Jag och mina träningskompisar är i den form att vi alla kan sätta personliga rekord, men det ville en annan tävlande hindra. Löjliga protester, otroliga mängder psykningar inför varje omgång, sinkan av tävlingens gång och en illvilja mot sina landsmän stod tyvärr på agendan under hela tävlingens gång”, skriver Gardenkrans på Instagram.

”Det finns en vuxen människa som åker hem till sin hemstad i dag med ett SM-brons i handen som han erfordrades genom att förstöra för andra tävlande.”

Kan straffas av förbundet

Jakob Gardenkrans meddelar att han nu ska anmäla Axel Härstedt till friidrottsförbundet.

– Får vi in en anmälan så kommer vi ta upp den i styrelsen och se hur vi går vidare med saken, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Vilken typ av disciplinära åtgärder kan bli aktuella här?

– Det är en hypotetisk fråga. Först och främst måste vi få in en anmälan och se vad som står i den.

Diskusbråket var den stora snackisen på Uppsala friidrottsarena under söndagen. Vissa menade att Härstedt borde bli av med SM-bronset, men tävlingsledaren Anders Gustafsson förklarar att det inte kommer hända. Tävlingen är avslutad och det kom aldrig in någon överklagan innan tidsfristen för det hade gått ut, förklarar han för SportExpressen.

I SVT:s sändning kommenterade Kajsa Bergqvist uppgifterna som kommit fram efter diskusfinalen.

– Man blir chockad. Sånt förekommer i andra sporter, att man psykar varandra men det där är så ”ofriidrottigt”. Man hejar på varandra, stöttar varandra. Den här typen av vuxenmobbning som ägde rum är något vi inte ska acceptera i svensk friidrott, sa Kajsa Bergqvist. 

Härstedt bryter tystnaden

Under söndag förmiddag valde Axel Härstedt själv att uttala sig om saken i ett sms till SVT. Han förklarar att han klagade på Ståhls tävlingsdräkt och att han även ville granska några av sina rivalers kast.

”Under tävlingen ville jag själv se några av Simons, Daniels och Jakobs kast för att se om de trampade eller ej så jag ställde eller satte mig på huk cirka fem meter från buren, på sidan, inte framför. Jakob sade inget till mig under tävlingen och begärde inga omkast vad jag vet men sa efteråt att han blev störd och var väldigt besviken”, skriver Härstedt som har försökt be om ursäkt till Jakob Gardenkrans efteråt.

”Så här ska det ju aldrig behöva bli.”

Bengt Bendéus är hedersordförande i Axel Härstedts klubb MAI. Han är upprörd över den kritik som nu riktas mot Härstedt.

– Axel tvingas löpa gatlopp nu och det är helt fel. Han är en ytterst seriös idrottsman som tävlat för Sverige i OS och alltid uppträtt korrekt. Här klagade han på Daniel Ståhls klädsel, vilket var helt rätt. Och psykningar…det är en del av spelet, säger Bendéus.

Han fortsätter:

– Jakob Gardenkrans gick tydligen därifrån gråtande, men det är ingen barnlek att vara idrottsman! Jag tillåter mig att skratta. Det är urfjantigt att klaga på psykningar.

 

”Mondo” vann enkelt guldet i Uppsala – men saknade publiken
Andreas Kramer vann 800 meter på SM – men missade rekordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.