Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amerikansk friidrottare död – blev endast 32 år

Här är tre nyheter att ha koll på i dag.
Gabriele Grunewald. Foto: CARLOS GONZALEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Gabriele med sin man, Justin Grunewald. Foto: MANDOGA MEDIA / IMAGO IMAGES / MANDOGA MEDIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Den amerikanska friidrottaren Gabriele Grunewald har gått bort efter att ha kämpat mot cancer i tio års tid, bekräftar hennes make Justin Grunewald för New York Times. 

Hon blev 32 år gammal.

Gabriele Grunewald var endast 22 år gammal och studerade på college när hon fick mardrömsbeskedet att hon drabbats av adenoidcystisk cancer.

Ett år senare diagnostiserades hon med sköldkörtelcancer, och sjukdomsproblemen åkerkom sedan de kommande tio åren.

Sjukdomen har dock aldrig stoppat Gabriele Grunewald.

Dagen efter att ha fått sin första cancerdiagnos ställde hon upp i ett 1500-meterslopp och satte ett nytt personligt rekord.

Efter att ha tagit examen beslutade hon sig för att ägna sig åt friidrotten på heltid och 2012 deltog hon i de amerikanska uttagningarna inför OS i London. Hon slutade fyra och missade därmed mästerskapet med en plats.

2013 sprang hon 1500 meter på tiden fyra minuter, en sekund och 48 hundradelar, vilket är den elfte snabbaste i USA någonsin och 2014 vann hon 3000-metersloppet på de amerikanska inomhusmästerskapen.

Gabriele Grunewald: ”Jag ska vara modig”

2016 återvände Grunewalds cancer. Hon valde då för första gången att gå ut och öppet prata om sin kamp.

– Jag är en ung vuxen med cancer. Jag tycker inte alltid att det är jättekul att prata om. Det är inte någon film det handlar om. Det är verkligt. Det är läskigt, har hon tidigare sagt i en intervju med New York Times.

Grunewald gav dock aldrig upp hoppet och fortsatte, efter att ha missat att bli uttagen till OS i Rio de Janeiro 2016, att satsa vidare mot OS i Tokyo 2020.

Gabriele Grunewald fick dock aldrig en ny chans att tävla om en plats i OS. Tidigare den här månaden fick Grunewald beskedet att hon bara hade dagar kvar att leva, och nu bekräftar Grunewalds man Justin Grunewald för New York Times att hon har gått bort efter att ha drabbats av komplikationer kopplade till hennes cancer.

Grunewald la upp ett inlägg på Instagram så sent som för en månad sedan, med en bild på sig själv liggandes i sjukhussängen. Detta eftersom hon då drabbats av en ny infektion, vilket gjorde att hon tvingades ställa in ett planerat 5000-meterslopp.

”Jag ska se till att vara modig och kämpa mot den här febern och förhoppningsvis kommer den här proceduren vara till stor hjälp för mig. Era böner välkomnas alltid”, skrev hon då.

https://www.instagram.com/p/BxEHsC6Ap8y/

Gabriele Grunewald blev 32 år gammal.