Foto: ANTON DENISOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIKFoto: ANTON DENISOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
 Foto: ANTON DENISOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: SEAN DEMPSEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SEAN DEMPSEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SEAN DEMPSEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amerikanen förklarar nu dödsgesten i VM

Publicerad

LONDON. Inför lördagens lopp på 5000 meter så gjorde amerikan Paul Chelimo Mo Farah berömda gest "The Mobot" in i tv-kamerorna - för att sedan dra med handen över sin hals. 

Men de svenska tv-tittarna fick inte se Chelimo gest, då TV4 i stället visade Johannes Vetters guldkast. 

– Det betydde bara att jag skulle vinna över Mo, säger Chelimo enligt Telegraph

VM-loppet över 5000 meter var Mo Farahs sista stora show innan han la friidrottskarriären på hyllan. Farah, som nu helhjärtat ska satsa på landsvägslöpning, fick dock inte vinna i sitt sista lopp. 

Etiopiern Muktar Edris var för stark och tog hem guldet precis framför Farah. Amerikanen Paul Chelimo kom trea. 

Och det är just Chelimo som har stulit rampljuset efter loppet - för något han gjorde precis innan det började. 

Chelimos hotfulla gest in i tv-kameran

När tv-kamerorna presenterar löparna gjorde Chelimo först Mo Farahs berömda gest "The Mobot", något han följde upp med att dra fingrarna över halsen. 

De svenska tv-tittarna fick dock inte bevittna Chelimos hotfulla gest då TV4 och C More i stället visade Johannes Vetters guldkast i spjuttävlingen. 

BBC, som sänder i Storbritannien, fångade dock gesten på film och bad amerikanen förklara sig efter loppet. 

– Det är vad det är. Det betydde bara att jag skulle vinna över Mo, säger han enligt Telegraph

Chelimos hotfulla gest i kameran. Foto: BBC.

Firade med "The Mobot" efter loppet

Efter loppet så firade vinnaren Muktar Edris genom att göra "The Mobot". Han var dock tydlig i intervjuer efteråt att han gjorde det för att hylla Farah. 

Farah själv var förkrossad när han kom över mållinjen, men väldigt stolt över vad han åstadkommit under sin karriär. 

– Det har varit fantastiskt. Det har varit en lång resa, men det har varit helt underbart, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag