Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice, 15, historisk: ”Känns helt sjukt”

Alice Magnell-Millán på ungdoms-SM.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
15-åringen tog brons på senior-SM i år.Foto: Ludvig Holmberg.

Alice Magnell-Millán, 15, är Sveriges nya supertalang inom friidrotten.

Nu får hon chansen i Finnkampen – som den yngsta svenska deltagaren på 49 år.

Hon satt i skolan när beskedet kom.

– Det känns helt sjukt faktiskt, säger Magnell-Millán.

Redan i lördags kväll kunde SportExpressen berätta att den 19-åriga löparsensationen Emil Millán de la Oliva skulle få chansen i Finnkampen. Han hade då precis slagit det svenska juniorrekordet på 10 000 meter med 27 sekunders marginal.

Under måndagen kom truppen. Och där fanns inte bara Emil med, utan även hans 15-åriga lillasyster Alice Magnell-Millán.

– Jag är väldigt stolt, säger pappa Fidel som även är deras tränare.

– Framför allt är jag glad att man har tittat på deras prestationer och inte fokuserat för mycket på ålder. Annars är det vanligt i Sverige att man fastnar vid hur gammal någon är.

Hur reagerade Alice när hon fick beskedet?

– Åh herregud, hon blev jätteglad. Hon trodde faktiskt inte att hon skulle bli uttagen, hon trodde att de skulle tycka att hon är för ung. Men hon blev jätteglad när beskedet kom.

”Det är ett bra tecken”

Alice Magnell-Millán blir nu Sveriges yngsta deltagare i Finnkampen på 49 år. Hon är bara några dagar äldre än Linda Haglund som också var 15 när hon tävlade i Finnkampen 1971.

– Jag satt och kollade förbundets Facebook-sändning i skolan för att se om jag kanske skulle komma med. Och så kom jag med! Det kändes helt fantastiskt, säger Magnell-Millán när SportExpressen når henne.

Och du är yngst på 49 år! Vad säger du om det?

– Det känns helt sjukt faktiskt. 49 år är väldigt, väldigt lång tid. Det är svårt att greppa det. Men jag är verkligen tacksam över att få den här chansen.

Hon har precis som sin storebror haft en otrolig utveckling den här sommaren. Och många höjde på ögonbrynen när hon lyckades knipa SM-bronset på 1 500 meter i Uppsala för drygt två veckor sen. 

I Finnkampen är det dock 800 meter som gäller för underbarnet.

– Det känns lite pirrigt eftersom det är stora Finnkampen och så, men…nervositet är ett bra tecken på att min kropp laddar och förbereder sig på fajt. Det är ett bra tecken, säger Alice Magnell-Millán.

Förklaringen till efternamnen

Varför tror du att det gått så bra för dig i sommar?

– Jag skulle tro att det handlar om min träning. Vi körde mycket grundträning i vintras som har gett resultat nu på sommaren. Så…jag tror det handlar om det och även min talang som jag alltid haft. Den mixen, liksom.

Enligt pappa Fidel finns det en till nyckel till hennes framfart: Den mentala inställningen. Både hon och storebror Emil har ett enormt fokus på sitt idrottande, förklarar han.

– De har fått det i sin idrottsuppfostran, att fokusera på sig själv och sin egen prestation. Ingenting annat. Inget av det som är runtomkring, vad folk tänker och tycker. Man håller fokus på sig själv och sin prestation – och då kan man också uppnå sina mål. Det här har verkligen fastnat i ryggmärgen på dem, säger Fidel.

Till sist: Alice heter Magnell-Millán i efternamn och Emil heter Millán de la Oliva. Varför?

– Båda två heter egentligen Magnell Millán de la Oliva, men det blir för långt i resultatsystemen. Därför har de fått välja. Emil ville ha Millán de la Oliva, medan Alice ville ha Magnell-Millán i stället.

– De har stenhårda viljor, båda två. De ville olika här och gick varsin väg.

 

FAKTA: Här är Sveriges nya supertalang

Namn: Alice Magnell-Millán.

Ålder: 15 år.

Bor: Åby.

Familj: Pappa Fidel, mamma Anna, lillasyster Alba och storebror Emil som även han är löpare på landslagsnivå.

Klubb: Eskilstuna Friidrott.

Personliga rekord:

400 meter – 58.54

800 meter – 2:08.31 (tia i världen bland juniorer i år)

1 500 meter – 4:20.11 (trea i världen bland juniorer i år)

En mile – 4:45.99

2 000 meter – 6:12.15.

10 000 meter – 36:09.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.