Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adil Bouafif talar ut: "Jag är oskyldig"

Foto: Kristoffer Ruckemann

Adil Bouafif sätter händerna för ansiktet.

Tårarna rinner.

Dopingbeskedet slog ner som en bomb för 14 veckor sedan.

Exklusivt för SPORT-Expressen väljer landslagslöparen nu att bryta tystnanden.

- Jag är oskyldig, säger Bouafif.

Och med hjälp av en advokat och en professor hoppas han kunna bevisa det.

Adil Bouafif, 36, har under flera år varit en av Sveriges absolut främsta löpare.

Han har tävlat i EM tre gånger om, sprungit hem totalt 14 SM-guld och svarat för flera viktiga insatser i Finnkampen.

Men den 26 september i fjol vändes allting upp och ner.

Det var då SPORT-Expressen kunde berätta att Bouafif testats positivt för doping.

Han själv vägrade att uttala sig. Och han har inte sagt ett ord om dopingskandalen sen dess.

Men efter SPORT-Expressens avslöjande i lördags, om att även b-provet var positivt, hörde Adil Bouafif plötsligt av sig via sms:

"Jag kan träffa dig och förklara allting."

Han ville mötas på McDonald's i Huddinge centrum, i de södra delarna av Stockholm. Och vi hittar honom vid ett av borden längst in i lokalen, med en knallblå keps nerdragen i pannan.

Med sig har han en tolk, för att det inte ska uppstå några missförstånd.

- Det här är den första intervjun jag ger, säger Bouafif och fingrar på en tom kaffemugg.

- Anledningen till att jag inte har pratat med media tidigare är att jag ville avvakta b-provet. Jag var helt säker på att det skulle vara negativt. Men när det visade sig vara positivt så vill jag träda fram och berätta vad som har hänt.

- För det har hänt en del märkliga saker.

"Blivit något fel"

Först och främst vill dock Adil Bouafif hävda följande:

Han är oskyldig.

Han har inte dopat sig medvetet.

- Jag misstänker att det antingen har blivit något fel i analysen av proverna, eller att de helt enkelt har blandat ihop mina prover med någon annans. Antingen det, eller att jag har fått höga blodvärden genom att jag ätit kosttillskott i kombination med höghöjdsträning.

Testerna visar höga blodvärden?

- Ja.

Under de senaste veckorna har det florerat rykten om att substansen som Bouafif har testats positivt för är erytropoetin. Mer känt som epo.

Men han själv påstår sig inte veta vilken substans det handlar om.

- Jag har ärligt talat inte sett några papper där det har stått epo. Men jag har också hört ryktena, att folk pratar om epo. Förhoppningsvis får jag besked om det snart.

Har du tagit något annat än det här kosttillskottet?

- Vitaminer som jag har fått av min läkare i Marocko. Jag har förlitat mig på den läkaren. Men ja, efter att jag fått höra att det kan röra sig om epo så kommer jag att kontakta honom och undersöka om jag kan ha blivit försedd med något felaktigt medel.

"Sex urinprov den kvällen"

De "märkliga sakerna" som Adil Bouafif vill berätta om utspelade sig i Zürich, Schweiz, i samband med EM i somras.

Under fyra dagar tvingades han lämna totalt elva olika dopingprov, uppger han. Både genom blod och urin.

Vid det ena tillfället, efter 10 000-metersloppet den 13 augusti, så höll kontrollanterna kvar honom ända fram till klockan 01.00.

- Jag fick lämna sex urinprov den kvällen. Och den kvällen hamnade jag också i en obehaglig situation med personen som var ansvarig för testerna. Han ställde flera märkliga frågor, bland annat om mitt ursprung. Han skrattade när jag sa att jag kom från Sverige och frågade var jag "egentligen" kom ifrån. Det var olustigt.

Bouafif har också synpunkter på hur personalen i Zürich betedde sig i samband med utlämnandet av b-provsanalysen.

- De ville att jag skulle resa ner för att få beskedet, men jag hade inte möjlighet till det. Först sa de att det var okej. Men sen, långt senare, så ändrade de sig. Det var därför det drog ut på tiden.

Bouafif fortsätter, medan några barnfamiljer väsnas rejält vid borden runtom oss:

- Jag fick då skriva en fullmakt så att en person från Hässelby SK kunde komma ner. När den personen bad om att få ta del av själva analysen av b-provet så meddelade de att det skulle kosta motsvarande 10 000 kronor. Och då hade vi redan betalat 8 000 kronor för själva analysen. Men vi betalade.

Tagit in advokat

Adil Bouafif har kopplat in en professor som ska granska analysen av b-provet för att se om det har skett något "fiffel".

Han har också anlitat en advokat som ska hjälpa honom med ett yttrande till Dopingnämnden, instansen hos Riksidrottsförbundet som beslutar om dopingavstängningar.

- Jag hoppas att de kan hjälpa mig att bevisa min oskuld. För jag har absolut inte gjort det här, säger Bouafif och slår handflatan i bordet.

- Friidrotten är hela mitt liv. Jag skulle aldrig göra någonting som skulle kunna skada mig och min karriär. Jag skulle aldrig göra det medvetet. Det är omedvetet i såna fall.

Det har gått drygt tre månader sen dopingbeskedet kom. Hur har den här tiden varit för dig och din familj?

- När beskedet kom var det en chock. Jag tog väldigt illa vid mig, eftersom jag anklagades för någonting som jag innerst inne visste att jag inte hade gjort.

- Och det är klart att det påverkat min familj också. Min son är fem år gammal...

"Jag känner mig hatad"

Bouafif blir tyst för en stund, skakar på huvudet och sätter händerna för sitt ansikte.

Han kan inte hålla tillbaka tårarna.

- Jag har förlorat så mycket tid med min son, för att satsa på karriären. Jag har varit mycket utomlands för att träna och tävla. Och så blir det så här! Det känns som att ingen visar förståelse. Andra löpare vänder ryggen mot mig och uttalar sig i media. Jag känner mig hatad.

Bouafif samlar sig igen, innan han fortsätter:

- Jag har alltid tränat väldigt hårt. Två gånger om dagen. Det är därför jag har vunnit. Jag vill inte att folk ska tro att jag har fuskat till mig medaljerna.

Du riskerar nu att bli avstängd i två år. Hur kommer det att påverka din karriär?

- Mycket. Även om jag frias så kommer jag alltid att bära med mig det här. Och den här perioden har satt sina spår i mig. Jag har känt mig utfryst, ensam och isolerad. Jag har varit deprimerad.

Tror du att din karriär är över?

- Vi får se om jag blir avstängd eller inte. Men hursomhelst så tänker jag inte stänga några dörrar, jag vill tillbaka till den högsta nivån.

- Jag kommer aldrig att sluta springa. Jag har löpningen i blodet.

Här är turerna kring Adil Bouafifs dopingfall

DOPINGBESKEDET

SPORT-Expressen kunde avslöja att Adil Bouafif åkt fast i ett dopingtest. Bara några timmar senare bekräftades nyheten av både friidrottsförbundet och riksidrottsförbundet (RF).

"Det är med bestörtning och med stor besvikelse vi mottagit detta besked", sa friidrottsförbundet generalsekreterare Anders Albertsson.

 

RIVALERNAS ILSKA

Flera av Adil Bouafifs konkurrenter var snabbt ute i media och fördömde honom. Lars Södergård var en av dem:

"Det är tråkigt för oss som kör rent och offrar väldigt mycket och sedan blir snuvade på medaljer och landslagsuppdrag för att någon fuskar", sa Södergård, som i sociala medier kallade Bouafif för "pajas".

 

TORNEKLINT-STORMEN

Förbundskapten Karin Torneklint förklarade i tv att hon var "klart förvånad" över dopingbeskedet. Då fick hon hård kritik av den tidigare landslagslöparen Johan Wallerstein, som menade att Torneklint ljög:

"Det har funnits misstankar mot Adil", förklarade Wallerstein och hälsade att Torneklint behöver läsa på.

 

VÄNTAN PÅ SVAR

Varken friidrottsförbundet eller RF kunde ge någon ytterligare information om fallet innan b-provet var analyserat. Och det dröjde. En av anledningarna: Det saknades utbildad personal på laboratoriet i Schweiz.

"De hade vissa störningar i sin produktion, personellt", sa RF:s handläggare Tommy Forsgren till Aftonbladet.

 

B-PROVSANALYSEN

106 dagar efter dopingbeskedet kunde SPORT-Expressen avslöja att även b-provet var positivt. Åke Thimfors, ordförande i riksidrottsförbundets dopingnämnd, vill inte kommentera uppgifterna. Han kunde dock berätta att domen kommer tidigast i februari, eftersom Bouafif begärt ytterligare tid för att "redovisa sin inställning".

Har vunnit 14 SM-guld

Namn: Adil Bouafif.

Ålder: 36 år.

Längd/vikt: 180 cm/65 kg.

Född: Fez, Marocko.

Bor: Stockholm/Marocko.

Svensk medborgare sedan: Den 7 juli 2010.

Klubb: Hässelby SK.

Tränare: Är sin egen tränare.

Personliga rekord: 3 000 meter: 8.02 (2004) 5 000 meter: 13.33,47 (2012) 10 000 meter: 28.53,05 (2012) Halvmaraton: 1.04.08 (2008) Maraton: 2.20.00 (2010)

Mästerskap för Sverige: EM 2010, inomhus-EM 2011, lag-EM 2011, terräng-EM 2011, EM 2012, inomhus-EM 2013 och EM 2014.

Främsta meriter: 14 SM-guld, nia på 3 000 meter i inomhus-EM 2013, 13:e plats på 5 000 meter i EM 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.