Skatteverket tittar närmare på Abeba Aregawis inkomster från året 2012, då hon fortfarande var skriven i Sverige. Foto: Johanna Lundberg
Skatteverket tittar närmare på Abeba Aregawis inkomster från året 2012, då hon fortfarande var skriven i Sverige.  Foto: Johanna Lundberg

Abeba Aregawi utreds - hotas av miljonsmäll

Publicerad

Abeba Aregawi utreds av Skatteverket.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen görs det just nu en revision av löparstjärnan - som riskerar en tuff ekonomisk smäll.

- Vi har fått en förfrågan på hennes inkomster som vi ska besvara. Men hon har inte begått något skattebrott, säger Keith Karlsson, hennes svenske agent.

Säsongen ser ut att vara över för Abeba Aregawi.

24-åringen, som har vunnit både EM- och VM-guld för Sverige, har drabbats av en skada i baksida lår och behandlas just nu i Holland, där hennes internationelle manager Jos Hermens har sin bas.

Samtidigt har hon hamnat i en utredning hos Skatteverket.

SPORT-Expressen kan i dag berätta att myndigheten just nu gör en revision av Aregawi - och utredningen är omfattande. Handlingar har inte bara begärts in från Hammarby, hennes nuvarande klubb, utan även Spårvägen, klubben hon tillhörde 2011.

Frågetecken kring 2012

Hammarbys ordförande Ingvar Åström vill inte kommentera uppgifterna. Däremot bekräftar Andreas Carlborg, ordförande i Spårvägen, att Skatteverket har kontaktat dem angående Aregawi.

- Ja, det stämmer. Frågan kom i början av sommaren. Hon var ju hos oss en kort period för några år sedan, säger Carlborg.

- Vi följde Skatteverkets anvisningar och lämnade ut handlingarna. Vi samarbetade fullt ut, fortsätter han.

Den 10 december 2012 - dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige - valde Abeba Aregawi att återigen skriva sig i Etiopien. Det innebär att hon inte längre är skyldig att betala skatt i Sverige.

Men det finns frågetecken kring hennes inkomst under 2012.

Hennes taxerade förvärvsinkomst var bara 128 700 kronor - trots att hon, enligt Diamond Leagues officiella siffror, tjänade drygt 550 000 kronor bara i prispengar. Utöver det tillkommer startpengar, sponsoravtal och en lön från Hammarby på 72 000 kronor.

"Revision har många på sig"

Men hennes svenske agent Keith Karlsson slår fast att Aregawi inte har begått något skattebrott:

- Nej, det har hon inte. Revision har många på sig. Vi har fått en förfrågan om hennes inkomster som vi ska besvara.

Enligt Karlsson vill Skatteverket veta hur mycket Aregawi har befunnit sig i Sverige fram till att hon skrev sig i Etiopien - alltså under perioden då hon ansökte om svenskt medborgarskap. Han beskriver det som "en allmän fråga".

- Jag har ingenting att säga, mer än att vi har fått ett brev och det ska vi svara på. Det är våra skatteexperter som gör det, för hon vet ingenting om det här, förklarar hennes svenske agent.

Skatten har dock varit en viktig fråga för Aregawi.

SPORT-Expressen har tagit del av interna mejl i Hammarby friidrott - från september 2012 - där ordföranden Ingvar Åström skriver: "Det pågår en diskussion mellan Henok (Weldegebriel, exman) och Abeba som just nu mest verkar var av ekonomisk art. Abeba har tjänat pengar - Diamond League seger gav väl 40 000 dollar varvav Jos tar 15% och resten ska Abeba ha fått i handen."

Han fortsätter:

"Det som svider nu i tanken är kravet på att i framtiden redovisa sina inkomster och betala skatt i Sverige när hon enligt Henok kan ta emot alla vinstpengar i dag i Etiopien och inte betala någon skatt alls. Detta verkar vara den stora frågan just nu! Henok är orolig för den svenska skattemyndigheten och deras intressen för dessa frågor."

Abeba vill inte kommentera

Om hon döms för skattebrott riskerar hon att tvingas betala både marginalskatt, skattetillägg och dessutom ränta på den obeskattade inkomsten.

Enligt de skatteexperter som SPORT-Expressen varit i kontakt med skulle den ekonomiska smällen kunna landa på mellan 500 000 kronor och en miljon för den svenska löparstjärnan.

Abeba Aregawi själv har avböjt att kommentera uppgifterna.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag