Abeba Aregawi: "Min tro tillåter inte det"

Foto: Robban Andersson

MOSKVA/STOCKHOLM. Emma Green Tregaro visade sitt stöd i hbtq-frågor genom att måla naglarna i regnbågens färger och hyllas av flera stora stjärnor.

Men nyblivna guldmedaljören Abeba Aregawi säger att hon inte sympatiserar med höjdhopperskan.

– Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, säger hon på en presskonferens efter guldet.

Under torsdagen sprang Abeba Aregawi hem det första svenska guldet sedan 2007.

När det sedan var presskonferens, som SportExpressen.se direktsände, efter guldet frågade SportExpressens reporter via en tolk, vad hon tyckte om Emma Green Tregaros val att måla naglarna i regnbågens färger, för att protestera mot de ryska hbtq-lagarna.

– Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, säger hon via tolken.

Tron tillåter inte det

Efter presskonferensen gick flera svenska medier, bland annat SportExpressen.se, fram till friidrottsförbundets kommunikationschef Fredrik Trahn, för att be om ett förtydligande angående Aregawis citat. En kort stund därefter meddelade Trahn att Aregawi ville göra ett förtydligande.

Via sin tolk sa Abeba Aregawi:

– Vad jag förstår tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor är med kvinnor.

Därefter pratade Aregawi, Trahn och tolken ihop sig ytterligare och bad sedan de svenska journalisterna om att citaten inte skulle publiceras eftersom Aregawi inte förstod hur kontroversiellt hennes uttalande var.

Emma Green Tregaro valde under onsdagen att lägga upp en bild på Instagram, där hon hade målat sina naglar i regnbågens färger.

Det för att protestera mot de nya ryska hbtq-lagarna, som menar att det är olagligt att "propagera" för en sexuell läggning, som inte är heterosexuell.

"Det är olyckligt"

Green Tregaros gest blev en världsnyhet och såväl nyhetsbyrån Reuters,  som brittiska BBC fångade upp nyheten. Tidigare under torsdagen kommenterade ryska guldmedaljören i stavhopp, Jelena Isinbajeva, händelsen.

Då kallade hon Green Tregaro för "respektlös".

När SportExpressen.se når friidrottförbundets ordförande Tomas Riste efter Abeba Aregawis presskonferens kommenterar han hennes uttalande så här:

– Det är olyckligt att medlemmar av landslaget går ut mot varandra.

– Vi lever i ett mångkulturellt samhälle med olika åsikter och religionsfrihet. Jag blir inte upprörd över det ena eller det andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.