Foto: Jessica Gow/TtFoto: Jessica Gow/Tt
 Foto: Jessica Gow/Tt
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Abeba Aregawi kastas ut från OS-truppen

Publicerad

Abeba Aregawi förlorar sin OS-plats efter det positiva dopingtestet.

Dessutom drar svenska olympiska kommittén in sitt stöd till 25-åringen – med omedelbar verkan.

– Vi tar direkt stort avstånd till detta förstås, säger Reinebo.

Under måndagen slog bomben ner: Abeba Aregawi har testat positivt för en förbjuden substans.

I väntan på analysen av B-provet stängs Sveriges största friidrottsstjärna av.

Friidrotts-Sverige tar emot nyheten med bestörtning.

– Alla blir bestörta och ledsna. Det är ett jättehårt slag för att alla som kämpar och sliter för svensk friidrott, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint.

– Det är fruktansvärt tragiskt naturligtvis, för alla inblandade, säger OS-hjälten Stefan Holm.

Drar in OS-platsen

Om B-provet också visar sig vara positivt får 25-åringen – mest sannolikt – räkna med en två år lång avstängning från det internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Det betyder att Sverige, i sådana fall, går miste om ett av sina stora medaljhopp på Rio-OS i augusti.

Men redan nu ser chanserna till Rio-OS ut att vara över för Aregawis del. Svenska olympiska kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo bekräftar att de drar in 25-åringens OS-plats.

Dessutom drar SOK in det ekonomiska stödet till friidrottsstjärnan med omedelbar verkan.

– Det är ju med bestörtning man tar emot den informationen, det är fruktansvärt. Vi tar direkt stort avstånd till detta förstås. Vi kommer med omedelbar verkan att dra in det verksamhetsstöd som hon har, säger Reinebo.

Verksamhetsstödet hjälper utövarna med saker som ekonomiskt stöd till träningsläger samt resurspersoner. Reinebo vill inte säga hur mycket summan på Aregawi har legat på.

"Ilska och sorg"

Dessutom så är hennes plats till OS i Rio tillfälligt indragen.

– Just nu är det så att hon har själv skrivit på den här frivilliga avstängningen efter det positiva a-provet, därmed är hennes OS-plats tillfälligt satt ur spel. Sen får vi där avvakta vidare utredning och b-prov. Men bara det faktum att det finns en anklagelse om doping och ett positivt a-prov är mycket, mycket allvarligt.

Vet ni vad hon har testat positivt för?

– Jag kan inte kommentera vilket preparat det är.

Hur påverkar det här svensk friidrott i stort?

– Det är ilska och sorg som är det stora just nu. Men jag hoppas och tror att det förbyts i framåtriktad energi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag