Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20-åringen som tjänar överlägset mest på VM

Foto: BILDBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA KEYSTONE

DOHA. Usian Bolt är borta och friidrotten söker efter sin nya superstjärna. 

Hon ser nu ut att vara hittad, i form av den amerikanska häcklöperskan Sydney McLaughlin, 20. 

VM:s bäst betalda utövare. 

I många år var Usain Bolt världens i särklass största och mest berömda friidrottare och hade en lönecheck som matchade det. 

Men VM i London för två år sedan blev jamaicanens sista mästerskap innan han la skorna på hyllan. Kvar lämnade han ett gigantiskt tomrum efter sig. Friidrottsvärlden sökte stjärnglans och affischnamn - och de hittade det i amerikanska New Brunswick i New Jersey. 

Där hittade de Sydney McLaughlin, 20-årig häcklöperska. 

”Hon har störst marknadspotential någonsin”

McLaughlin har länge setts som en enorm talang. Hon har bland annat vunnit Gatorade High School Athlete of the Year award, priset till den bästa idrottaren i high school, ett pris storheter som Peyton Manning och LeBron James vunnit tidigare. 

Det, och det faktum att hon slog ett juniorvärldsrekord 2016, ledde till att hon fick debutera i OS-sammanhang redan som 16-åring. Då följde hon med till Rio de Janeiro och blev en av USA:s yngsta OS-friidrottare någonsin när hon slutade femma i sin semifinal. 

Efter OS så började McLaughlin på college, vilket innebar att hon inte fick tjäna pengar på sitt idrottande. Den svenska stavhopparen Armand Duplantis gjorde samma sak och precis som i fallet med Duplantis så stod sponsorerna på kö för att kontraktera McLaughlin. 

Inte bara för hennes enorma talang, utan även för hennes stora följe på sociala medier. Hon har i skrivande stund 420 000 följare på Instagram (jämnåriga Armand Duplantis har i jämförelse 127 000) och ESPN:s ekonomireporter Darren Rovell uppger att McLaughlin anses vara ”den kvinnliga friidrottaren med störst marknadspotential någonsin”. 

https://www.instagram.com/p/BttuwC_nXea/

McLaughlins enorma lön – överlägset bäst betalad

Ifjol meddelade McLaughlin att hon hade för avsikt att bli professionell, vilket blev starten på ett budkrig mellan alla sportjättar. 

New Balance vann kampen och i oktober skrev McLaughlin, då endast 19 år gammal, ett kontrakt som gör henne till friidrottens bäst betala utövare. 

Enligt flera källor, däribland Running Magazine och Let's Run är McLaughlin garanterad en basinkomst på mellan 15 och 20 miljoner kronor per år, vilket är enormt mycket mer än andra stjärnor inom friidrotten, enligt Let's Runs uträkning. 

Till exempel tjänar världens snabbaste man Christian Coleman drygt 7,5 miljon kronor, megastjärnan Allyson Felix strax över fem miljoner. 

– Just nu är hon bäst betald. Sedan Usain Bolt slutade finns det ingen som fått de pengarna. Hon får betalt som om hon var en hundrameterslöpare, säger den svenska managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

McLaughlins ord om kontraktet: ”Tänker inte på pengar”

Så det är inte vilken 20-åring som helst som på tisdagen gjorde sin VM-debut. Hon hade hela världens ögon på sig när hon sprang in på kvalets bästa tid, 54.45. 

– Det var fantastiskt, jag ville bara gå ut där och ta mig igenom förstarundan, skaka av lite ringrostighet, för det har varit en månad sedan den senaste Diamond Leaguetävlingen. Jag är väldigt nöjd med min insats i dag, det gick ganska fort. Det kommer nog gå ännu snabbare i semifinalen, men bara försöka klara av det så enkelt som möjligt, säger hon när hon kommer ut i den mixade zonen efter försöken, hårt uppvaktad av journalister från världens alla hörn. 

Sydney McLaughlin är hårt uppvaktad av journalister efter sitt försöksheat på 400 meter häck.Foto: Petter Landén

Och ganska snart handlar frågorna om allt annat än försöksheatet. 

När ska du slå världsrekord? 

Hur är det att vara VM:s största stjärna? 

Vad gör du med dina pengar?  

– Jag vill inte tänka på det så mycket, idrotten är något som jag bara älskar att göra. Jag tänker inte på pengarna eller berömmelsen, det kommer med jobbet. Men man måste njuta av stunden, om man inte gör det och gillar det man gör - då betyder pengarna ingenting, säger McLaughlin. 

På onsdag kväll är det semifinaler i 400 meter häck och världens blickar kommer återigen att vändas mot amerikanskan som avslutningsvis vädjar till att folk ska förstå att hon - trots den stjärnstatus hon uppnått - fortfarande är väldigt ung. 

– Jag har fullt upp i med att lämna ungdomslivet bakom mig och bli vuxen. Jag har precis köpt min första bil och min första lägenhet, så jag försöker bara att växa upp.