Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Satte rekord – med ett jättekast: ”Fantastiskt”

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT

Spjutkastaren Kim Amb är i toppform.
Efter succén vid finnkampen förra helgen slog han till med ett nytt superkast under SM som resulterade i ett nytt personbästa – 86.03.  

– Kan man rätta till de där sista detaljerna så kanske det kan bli riktigt bra, säger Kim Amb han i SVT. 

Kim Amb har fått de två senaste säsongerna förstörda av skador – och har länge kämpat med en ömmande axel som hämmat de längsta kasten. 

Men nu ser det ut som att den svenska spjutkastaren har hittat sin bästa formkurva på länge. Under Finnkampen förra helgen raderade han ut sitt personbästa från Zagreb 2013 på 84.61 – och slog han till med ett kast på 85,89. 

Och under söndagens SM-tävlingar i Karlstad blev återigen nytt personbästa när han dundrade till med ännu ett superkast som mättes till 86.03. 

”Fantastiskt att se”

– Det är så fantastiskt att se honom kasta, utbrister Kajsa Bergqvist i SVT och fortsätter: 

– Nu är det inte de bästa förhållandena med lite regntunga banor. Men han har självförtroendet och vågar trycka på för fullt och kroppen håller för det. Då kommer de här världsresultaten av Kim Amb.

Ett gnistrande formbesked inför VM i Doha som han blev klar för efter att ha nått över kvalgränsen 83.00 redan under förra helgen. 

Efter kastet på 86.03 stod Kim Amb över de två avslutande och vann SM med god marginal till Jiannis Smalios som slutade tvåa på 76,39 och därefter kastade Sebastian Thörngren 74,98 vilket gav en bronsmedalj. 

Amb: ”Just nu funkar det väldigt bra” 

Kim Ambs kast placerar honom som 14:e bästa spjutkastaren i världen i år. 

– Just nu funkar det väldigt bra, tekniken funkar bra och jag har en fint flow i ansatsen. Då är det rätt lätt att kasta spjut, säger Kim Amb i SVT. 

Även om ett kast över 86 meter var långt – så krävs det mer för att kunna drömma om mästerskapsmedaljer påpekar Kim i tv-sändningen. Även om han är nöjd så finns det saker att förbättra menar han. 

– Kan man rätta till de där sista detaljerna så kanske det kan bli riktigt bra, säger han i sändningen.