Fridas löfte efter tuffa perioden

”Det har varit det tuffaste för mig”
Frida Karlsson vann pris som Årets nykomling på Idrottsgalan.
Foto: SVT

2019 var året Frida Karlsson tog steget från jättelöfte till stjärna.

Som kvitto på fjolårets succé kunde en rörd 20-åring lämna sin första Idrottsgala med två priser - mitt under en tuff period där hon är stoppad från att tävla.

– Jag är stolt över det jag har gjort, samtidigt vet jag vilket arbete som ligger bakom det, säger Frida Karlsson. 

Frida Karlsson slog igenom stort under VM i Seefeld för ett knappt år sedan. I sitt första mästerskap blev hon femma i skiathlon, tog silver på 10 kilometer, brons på tremilen och guld tillsammans med Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson. 

Men säsongen 2019/2020 hade knappt hunnit börja innan Karlsson drabbades av en motgång. Efter en hälsokontroll i december stoppades Karlsson från att tävla och tvingades dra ner på sin totala träningsdos. 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, sa Frida Karlsson i ett pressmeddelande.

Sedan dess har stjärnskottet inte lämnat några ytterligare kommentarer. Inte heller landslaget har velat lämna något besked om när Frida Karlsson skulle kunna vara tillbaka.

Men efter drygt två månaders tystnad bröt Frida Karlsson tystnaden på röda mattan inför Idrottsgalan.

– Det var väldigt tufft. Jag blev väldigt ledsen, säger hon om beskedet.

– Där och då känns det som att hela ens värld rasar samman. Det är bara att se till vad man kan göra och se något positivt. Jag vet att det kommer något leda till någonting positivt nu, säger Frida Karlsson som även lyfter fram stödet från pojkvännen William Poromaa.

– Jag vet inte om jag hade klarat det själv.

Frida Karlsson fick två priser på Idrottsgalan

När Idrottsgalan i Globen väl började fick Frida Karlsson kliva upp på scenen som pristagare två gånger.

Hon vann priset för ”Årets lag” tillsammans med Kalla, Andersson och Nilsson för VM-guldet i Seefeld och som årets nykomling efter sitt genombrott under samma mästerskap.

Från scenen avslutade en rörd Frida Karlsson sitt tacktal med att skicka en hälsning till sina närstående. 

– Tillsammans med er vill jag leva enligt mitt favoritcitat: ”Jag förlorar aldrig, antingen vinner jag eller så lär jag mig. Och så går vi stärkta ur alla lägen.” Vi ses i spåren. 

Frida Karlsson: ”Känns som det är nära”

Efter galan berättade Frida Karlsson att hon är på rätt väg, och att hon hoppas att en comeback i spåren inte är allt för långt borta.

– Det känns bra, jag känner mig pigg och glad. Det känns som att det är nära och är verkligen en morot för mig att ta mig tillbaka till spåren igen. 

Det exakta skälet till varför Frida Karlsson inte kan träna och tävla för fullt vill hon inte gå in på, mer än att kroppen inte var i balans.

– Det blir lite personligt, säger hon.  

Hade du sett det komma?

– Nej, det hade jag inte. Det är tur att vi hade den stötteapparaten runtomkring oss som fångar upp det här.

Hur har du mått mentalt?

– Det är klart att det har varit utmanande. Jag tänker att jag kommer utvecklas av det här och att det bygger mig starkare. Den tid som jag har investerat i den här perioden kommer jag få avkastning på senare

Ännu är Frida Karlsson inte tillbaka i full träning, vilket hon tidigare under kvällen beskrev som en ”mental utmaning”. 

– Jag är i väldigt reducerad träning, det är det som är bäst för mig just nu. Jag får träna på annat, säger Frida Karlsson.


Klara Svensson avslöjar – väntar barn

Visade upp gravidmagen – och avslöjade klädstrulet: ”Nära bröstchock”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.