Det första landet som äntrar OS-invigningen är av alfabetiska skäl Afghanistan. Hade sommarspelen i Paris invigts i dag hade landet marscherat in till publikens jubel – helt utan kvinnliga utövare.
Sedan talibanerna tog makten sommaren 2021 har kvinnors rättigheter rasat. De får i princip inte göra någonting utan sin manliga förmyndare, det vill säga en pappa, man eller bror.
De får heller inte gå i skolan. Och de får inte idrotta.
Friba Rezayee, Afghanistans första kvinnliga olympier, numera ledare för organisationen Women Leaders of Tomorrow, berättar för Expressen att en idrottande kvinna kan straffas med piskrapp och i värsta fall döden.
– Kvinnor får inte ens träna, inte ens gå till ett gym. Jag har hört hemska vittnesmål från kvinnor som försöker utöva idrott, säger Rezayee som sedan 2011 bor i Kanada.
Trots den prekära situationen har IOK inte infört några sanktioner mot landet och Afghanistans olympiska kommitté.
När talibanerna hade makten i slutet av 90-talet stängde IOK av Afghanistans olympiska kommitté. I nuläget finns ingen sådan avstängning.
Frida Hansdotter svarar på kritiken
IOK har avböjt intervju med Expressen, utan hänvisar till den varning som organisationen skickade ut i december. I den skriver IOK att Afghanistans medverkan i Paris-OS är i fara om landet inte om landet inte stärker tillgången till idrott för kvinnor och unga flickor.
– Det räcker inte. Talibanerna bryr sig om någon varning från IOK. Det borde IOK veta. Det är svårt att förstå varför IOK inte agerar hårdare när det handlar om fundamentala mänskliga rättigheter, säger Friba Rezayee.
Den tidigare OS-guldmedaljören Frida Hansdotter är sedan förra året medlem i IOK:s aktiva kommitté. Hon säger till Expressen att hon är bekymrad över situationen i Afghanistan.
– Jag tycker det är fel. Kön ska inte få bestämma om man ska få idrotta. Alla människors lika värde finns i den olympiska rörelsens DNA. För mig är kvinnors rättigheter inom idrotten extra viktiga och också en av anledningarna till att jag valde att kandidera till en plats i kommittén.
”Det går alltid att göra mer”
Samtidigt poängterar Hansdotter att hon står bakom varningen som har skickats ut.
– Om landet ska få delta i OS beror på hur den talibanska ledningen agerar framöver. Det finns en möjlighet att IOK inte tillåter Afghanistan att delta om inte kvinnor får chansen att utöva idrott.
Tycker du att IOK gjort tillräckligt?
– Jag tycker att var viktigt att IOK markerade tydligt mot den talibanska regimen redan förra året. Men det går alltid att göra mer.
Women Leaders of Tomorrow menar att IOK inte bryr sig, vad tänker du kring det?
– Jag tycker att hota med att kasta ut ett land från att delta i OS ändå är en rätt tydlig markering, men givetvis går det alltid att göra mer.
Hur ser du på att det kan bli ett OS med bara manliga afghanska idrottare?
– Det vore ett misslyckande och inget som jag vill se hända. Framför allt skulle jag tycka extra synd om de kvinnor som inte skulle få delta.