Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frank Andersson 60 år – här är händelserna vi minns

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Som åttaåring började Frank Andersson ta sina första grepp hemma i Trollhättan, mest för att hans två storebröder brottades.

Han fick mycket stryk i början, men sen - från genombrottet och guldet på JVM 1973 och fram till mitten av 80-talet - var han en av världens bästa.

Frank Andersson blev "Frankie Boy" med svenska folket och synonym med brottning, men också skandaler och stora rubriker.

I dag fyller Frank Andersson - en av de fem klassiska "56-orna" - 60 år och SPORT-Expressen har tagit en titt i arkiven för att hylla legendaren.

1. 56:ORNA

Foto: Anders Kallersand

Frank Andersson tillhör det klassiska 56:orna. Alla födda 1956 - alla världsstjärnor i sina respektive idrotter. Tillsammans med sprintern Linda Haglund (som tragiskt gick bort i november förra året) skidlegendaren Thomas Wassberg, slalommästaren Ingemar Stenmark, och tennisikonen Björn Borg är han ett styck stor svensk idrottshistoria.

Här syns de tillsammans med tv-programledaren Claes Åkesson i samband med inspelningen av programmet "Åkesson" 1993. .


2. RUBRIKERNAS MAN

Foto: Kenneth Jonasson

När Frank Andersson kom hem från USA efter VM-guldet i augusti 1979 hade hans mamma Randi satt upp löpsedlar från kvällstidningarna i Franks lägenhet.

Han var en citatmaskin och hade en speciell relation med media och tvekade aldrig på att säga vad han tyckte, och lite till. "Det var min stil, åtminstone på den tiden", förklarar han i dag.

Det mest kända citatet är ändå när Frank försvann från träningsuppladdningen inför OS i Los Angeles 1984 och drog till Las Vegas. När han återvände förklarade han: "Kuken måste ju ha sitt", vilket Expressens reporter Mats Olsson snappar upp.


3. SAKNADEN AV BRODERN

Foto: / BILDBYRÅN

Tidigare i vår dog Franks bror Torbjörn Andersson. "Det är så jävla tomt utan honom. Vi har tränat tusentals timmar tillsammans. Han är orsaken till all min framgång inom brottningen", sa Frank till Expressen efter dödsfallet.

Torbjörn var själv en duktig brottare och vann guld på junior-SM i brottning och nosade på världseliten. Han har också hävdat att han till och med skulle ha varit bättre än Frank i den fria stilen - inte illa med tanke på att Frank höll absolut världsklass i fristil men var som allra bäst i grekisk-romersk stil.


4. FRAMGÅNGEN

Foto: Per Kagrell

Under sin framgångsrika karriär vann Frank Andersson hela fyra EM-guld, tre VM-guld och brons i OS 1984, allt i grekisk-romersk stil. 1979 korades han dessutom till världsetta i brottning efter sitt andra VM-guld, denna gång i San Diego, USA. Men hans tidigare tränare, Pelle Svensson, valde efter mycket strul att bryta samarbetet med Frank Andersson: "Om den mannen hade skött sig hade han tagit betydligt fler guld än han gjorde. Han är utan tvekan en av världens bästa brottare genom tiderna", har Svensson sagt i en intervju med Sundsvalls tidning.

"Folk kanske tror att jag inte tränade, men det var mycket slit bakom, det kan jag lova", säger Frank i dag.


5. GAV BORT MEDALJ

Foto: Ron Edmonds / Ap / Tt / / AP TT / NTB SCANPIX

Inför spelen i Los Angeles var Frank Andersson en av de stora svenska guldhoppen och det amerikanska tv-bolaget NBC kallad en av olympiadens sju superstjärnor. Men det blev "bara" brons och besvikelse efter en skrällförlust på poäng i semifinalen mot amerikanen Steve Frazer. Frank så besviken gav därför bort sin medalj till en taxichaufför.

"Jag ville inte ha den, jag var så oerhört besviken. Jag är på riktigt bitter över det fortfarande", säger han i dag om guldmissen för 32 år sedan


6. SUCCÈÅRET

Foto: Lars Jansson

1977 var ett storartat år för Frank Andersson med VM-guldet i Göteborg som den stora höjdpunkten. Men vägen dit var inte lätt, med skadad arm och fot. Under mästerskapet berättade han för SVT:s Lars-Gunnar Björklund att han fått fyra smärtstillande sprutor högerarmen och brottades utan känsel i arm och fot: "Jag satt och grät innan matchen mot Stojan Nikolov", berättade han för SVT.

Men det gick vägen mot bulgaren Nikolov och Frank blev klar för final där han avgjorde mot Petre Dicu, Rumänien, med en halvnelson.Frank Andersson tilldelades också Bragdguldet för just VM-segern det året - i konkurrens med bland andra Björn Borg som samma år blev världsetta för första gången


7. OBERÄKNELIG

Foto: I Stenström

Frank Andersson var också känd för sitt liv vid sidan av brottarmattan som innehöll festande - som här på det populära diskoteket Alexandra i Stockholm, iklädd Stålmannentrikåer i samband med en filmpremiär 1979.

Tidigare sportkommentatorn Christer Ulfbåge sa till Expressen tidigare i år att: "Man visste aldrig var man hade Frank". Det gjorde uppenbarligen inte heller Björn Berggren, som en tid skötte Franks affärer, vid denna tävling i Karlstad 1979 som brottaren aldrig dök upp till.

"Jag orkar inte längre. Från och med nu bryter jag alla förbindelser med Frank", sa Berggren till Expressen efter incidenten.


8. CITATEN OM FRANK

Frank Andersson och
Foto: Torbjörn Andersson


"Var har du mjölken?"

"Det är fantastiskt att Frank nu fyller 60. Ska jag vara ärlig trodde jag aldrig att han skulle leva så länge.

Historien med Frank och mjölkpaketet har jag dragit typ 150 000 gånger.

Vi bodde ihop och en dag sa Frank att han skulle gå ut och köpa mjölk. Han var borta i tre månader innan kan kom tillbaka.

När han ringde på dörren efter den långa bortavaron, öppnade jag och frågade:

- Var har du mjölken?

LENNART "HOA-HOA" DAHLGREN, kamrat till Frank och tidigare tyngdlyftare


Punktmarkerade Frank inför OS 1980

'' I oktober 1979 fick jag ett specialuppdrag av dåvarande sportchefen, Thomas "Malmen" Malmquist. Han sa att jag skulle åka till OS i Moskva 1980, och från och med hösten innan mästerskapet och sju månader framåt skulle jag punktmarkera Frank. Det innebar att jag i stort sett hängde i byxlinningen på honom varje dag under den tiden.
'Det dräller femspaltare om honom', sa 'Malmen' till mig.
Jag ringde upp Frank och vi träffades på Solvalla. Efter två-tre veckor var vi ganska goda vänner, och jag åkte med på hans brottningsturneringar till höger och vänster."
REMY NILSON, tidigare sportreporter på Expressen

En av de som satte brottning på kartan

'' Jag var ju knappt född när han var som bäst och tog sina medaljer, men Frank är en av dem som har satt brottningen på kartan i Sverige.
När han var med i 'Mästarnas mästare', och jag såg hans karriärgenomgång, blev jag väldigt imponerad av hur framgångsrik han var. Man insåg också hur mycket hård träning som låg bakom.
Mina föredömen har varit andra kvinnliga brottare, men det är alltid häftigt med en sådan som Frank, som lyckades på mästerskap efter mästerskap."
JOHANNA MATTSSON, EM-guld 2014 och ska – liksom systern Sofia – brottas i Rio OS

Utflykten till Las Vegas  – och det ökända citatet

''Det finns fler historier om Frank Andersson än det finns djungelordspråk om Fantomen.
Den mest kända var jag själv med om. Frank försvann från brottningstruppen vid OS i Los Angeles 1984 och drog till Las Vegas.
När han kom tillbaka frågade jag:
– Vad gjorde du där?
– Kuken ska ha sitt, sa Frank."
MATS OLSSON, krönikör SPORT-Expressen