Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM:s bäste och mest värdefulle

Foto: PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

MOSKVA. Har Frankrike sin svåraste uppgift kvar?

Jag tror det.

Luka Modric har suttit inne på bättre svar än alla andra fotbollsspelare i Ryssland.

VM:s skarpaste hjärna är en armlängd från sitt pris.

Egentligen har Jorge Valdano, den argentinska Real Madrid-legendaren, redan sagt det väldigt bra.

”Luka Modric kommer inte att vinna Ballon d’Or, precis som inte Andrés Iniesta vann den i generationen innan. Men det är inte Modrics ansvar, utan alla andras, alla vi som har förvandlat fotbollen till en värld där intrycket är viktigare än substansen.”, skrev han i The Guardian för några dagar sedan.

Vilken enkel sanning det är, och vad träffsäker den är, men jag undrar om den stämmer om Modric gör som han brukar på söndag?

I alla sina slutspelsmatcher har Kroatien faktiskt sett ut som ett slaget lag vid minst ett tillfälle. När Kasper Schmeichel räddade just Modrics straffspark i förlängningen blåste det danska vindar genom Nizjnij Novgorod. När Ryssland kvitterade i Moskva luktade det kroatiskt uttåg i Sotji. När England fick 1-0 att laborera med och började sträcka Dejan Lovren till bristningsgränsen i Moskva, då såg det ut som om uppgiften var ett nummer för stor.

In i handlingen, med den stora, feta lösningen på allt, klev han igen, den här turneringens bäste och mest värdefulle spelare: Luka Modric.

Läser matcherna till perfektion

Efter matchen skulle ett par problemsökningar uppstå i det engelska lägret: I andra halvlek och förlängningen var det något som saknades, det kunde alla se, förmågan att återta kontroll över skeendet var inte där, förmågan att sprida lugn med bollen och spela matchen man själva ville spela existerade inte. 

Vad som saknades? De flesta slapp undra speciellt länge eftersom svaret sprang runt med tröja nummer 10 i motståndarlaget.

Att önska sig en egen Modric är för mycket, gör inte det misstaget. Vad England i första hand bör fråga efter är innermittfältare med större tekniska förmåga, men framför allt en gnutta av Modrics naturliga förståelse för hur fotbollsmatcher är konstruerade.

Det är Lukas närmast unika egenskap som får mig att häpna mest: Han kan inte bara läsa av matchens struktur, utan därefter ändra den. 

Precis som Valdano menar finns en tendens där innermittfältare i vissa delar av Europa, främst de norra, döms på sina ögonblickliga insatser: En tuff tackling, en stark löpning, ett långskott, en otrolig genomskärare – men Modrics talang går att både se i ett höjdpunktspaket, hur han vrider, vänder och sätter sitt eget tempo – och genom att sakta ned matchen.

Det är då förändringarna han genomför på egen hand framträder bäst. Både mot Ryssland och England har Modric dissekerat matchen till perfektion. I kvartsfinalens första halvlek hade han svårt att få grepp om tillställningen, men började snart återerövra kontroll till sitt lag. I förlängningen hade han hittat ett sätt att såra Ryssland med hjälp av en energireserv som får många att häpna, han flöt genom lagdelar som inte längre hängde ihop, han bestämde vad som skulle hända.

Detsamma gällde i går, mot England. 

Det var när Modric började glida högerut och längre ned för att locka Jordan Henderson ur sitt territorium och smeta ut formen på Englands lag som matchen öppnade upp sig, och jag kan inte se det som något annat än en direkt konsekvens av hans egen analys. England, med både Lingard och Alli som offensiva komplement till Henderson, förstod inte var som hände med alla ytor de hade kontrollerat mellan sig och greps av lätt panik. Deras trygghet skulle inte göra comeback, deras finalplats skulle bli Kroatiens.

Kroatien har goda möjligheter i finalen

Det är när matcher öppnar upp sig Modric använder sin teknik och sin blick för att såra, men det är med tanken han har tagit Kroatien till final, som en spelande tränare, en mästertaktiker med kuslig kunskap om matchbildens innandöme.

Det gör också att jag ger Kroatien goda möjligheter i finalen, de har ju Modric. 

Både VM-guldet och Ballon d'Or står nog på spel då. Frankrike har varit exceptionellt bra på att stänga alla vägar till öppen, flödande fotboll mot många lag. Deras sterilisering av offensiva hot har fungerat hela vägen, deras kontroll av matchutveckling har inte varit förhandlingsbar förutom några minuter av kaos mot Argentina, men de har ännu inte mött en spelare med Modrics hjärna.

Den enda som finns spelar ju i Kroatien.

 

LÄS MER: Bilden på svenska Lina, 22, har blivit världskänd: ”Ikonisk”

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta 

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Skytteligan i VM 2018 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!