Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM–uppmaningen: Döm inte för offside

Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ACTIONPICTURES IMAGO SPORTFOTODIENST

Lämna svåra domslut till videodomarna. 

Det är Fifa:s domarchef Pierluigi Collinas besked till VM-domarna. 

– De har ombetts att hålla ner flaggan, säger Collina till Guardian

VAR, eller Video assistant referee, kommer för första gången användas i VM i Ryssland. Det innebär att utöver de ”vanliga” domarna som syns på fotbollsplanen med huvuddomaren och de assisterande domarna, även kommer finnas videodomare. 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

Videodomarna kollar bland annat om det var hands eller offside vid ett mål, om en straff dömts korrekt och om rätt spelare visats ut samt om bedömningen var rätt. 

Alltså har videodomarna ett stort mandat och nu menar Fifa:s domarchef Pierluigi Collina att särskilt svåra domslut på planen faktiskt helt ska lämnas till VAR-domarna. 

– Om du ser att en linjedomare inte höjer flaggan är det inte för att han gör ett misstag. Utan de har fått instruktionen att hålla nere flaggan vid tajta offside-situationer och det kan ske en målchans därefter, säger Collina till Guardian.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

”De svettas som på planen”

Det handlar alltså om att Fifa vill att spelet ska fortsätta. En kritik mot VAR har just handlat om att det tar lång tid. Collinas besked till domarna hade då kunnat ses som ett sätt att möta den kritiken. 

 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

Den italienska domarbasen, som själv hade en lång och framgångsrik karriär, bekräftar också uppgifterna om att videodomarna kommer ha på sig likadan utrustning som domarna på planen. 

– Det är för att de svettas som på planen. Det är inte som att titta på en match från soffan och dricka kaffe. Det är väldigt stressigt så de inte kan vara klädda som en kontorist, menar Collina. 

 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det?