Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi måste ta det på största allvar”

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM / NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

LYON. I en värld där temperaturen stiger måste fotbollen anpassa sig för att klara av klimatförändringarna.

Och den behöver samtidigt förändras för att minska sin egen klimatpåverkan.

– Det är ett stort och svårt men också väldigt viktigt arbete som vi måste ta på största allvar, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Samtidigt som VM-mästerskapet pågått i Frankrike har det slagits värmerekord i landet. I Carpentras, i sydöstra Frankrike, visade termometern på hela 44,3 grader, och hundratals skolor stängde på grund av värmen. 

För att klara av hettan har man tagit till krisåtgärder. Inför kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland i på Roazhon Park i Rennes installerades stora fläktar för att kyla ner luften vid planen.

I både den matchen och i kvartsfinalen mellan Nederländerna och Italien hade man så kallade cooling breaks för att hantera värmen. Spelarna fick då vila, svalka sig och dricka vatten mitt i den första och mitt i den andra halvleken.

Den typen av pauser infördes första gången i samband med herrarnas VM i Brasilien 2014.

För de svenska VM-spelarna har det gällt att anpassa sig till värmen genom att dricka väldigt mycket, och löpande kontrollera vätskebalansen. 

– Vi har koll på kisset, kan man säga. Det gäller för oss att vara noga, det är inget nytt för oss. Vi får höra om vi dricker för lite, säger Caroline Seger. 

Paul Balsom, fysiolog på Svenska fotbollförbundet, kommenterar värmeproblematiken. 

– Värmen påverkar absolut fotbollsspelare, framför allt om de inte får tillräckligt med återhämtning mellan matcherna. Då ökar risken för skador, åtminstone rent teoretiskt.

”Måste kunna garantera hälsan”

Kristina Dahl, klimatforskare vid Union of Concerned Scientists, säger till sajten Scientific American att det finns en ökande hälsorisk för fotbollsspelare på grund av värme eftersom lagen bara får göra tre byten under en match, fyra om den går till förlängning, 

– Spelarna fortsätter spela så länge som möjligt för lagets skull och försakar sin egen hälsa, säger Dahl.

Enligt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, kommer fotbollsrörelsen i framtiden behöva förhålla sig allt mer till klimatförändringarna.

– Det är en självklarhet att spelares, åskådares och funktionärers hälsa måste kunna garanteras. För att göra det kommer vi behöva tydligare riktlinjer kring åtgärder i samband med extrema temperaturer, säger Sjöstrand.

Han lyfter fram förslag som fler spelavbrott men också förbud mot spel i allt för höga temperaturer.

– Det krävs diskussioner inom fotbollens internationella forum. När vi pratar om hälsoaspekten är det framför allt medicinska forum man ska lyfta det här i för att sätta riktlinjer. Jag tror det är oundvikligt att fotbollen behöver förhålla sig till de här faktorerna, säger Sjöstrand.

Fotbollen tvingas anpassa sig

Redan nu har fotbollen tvingats anpassa sig. När herrarnas VM hålls i Qatar 2022 spelas mästerskapet i december i stället för, som tidigare, i juni och juli.

– Just det problemet hade man visserligen kunnat undvika om man i stället bara förhållit sig till riktlinjer gällande mänskliga rättigheter, säger Sjöstrand och antyder att VM inte borde ha tilldelats Qatar från första början.

Men oavsett var framtidens mästerskap ska spelas är Sjöstrand tydlig kring att fotbollen inte enbart är ett offer för de ökande temperaturerna. Fotbollen har också varit en bov.

Det behöver man råda bot på, anser Svenska fotbollförbundets generalsekreterare.

– När man tittar tillbaka gällande ansökningar om att få arrangera mästerskap så har frågor gällande hållbarhet och miljö inte viktats speciellt högt, säger Sjöstrand.

Enligt honom finns det nu en större medvetenhet inom fotbollsrörelsen.

– Vi har gjort en ansökan om att få arrangera damernas Champions League-final. Då finns hållbarhet med som ett kriterium. Ett exempel handlar om subventionerad kollektivtrafik där det finns en målsättning om att 75 procent av publike ska kunna ta sig till och från arenan med hjälp av kollektivtrafik, cykel eller till fots. Hållbarhetsfrågor finns på agendan och viktas betydligt mer i ansökningarna nu.

I årets VM har Sverige deltagit i sju matcher. De har spelats i Rennes, Nice, Le Havre, Paris, Rennes igen, Lyon och Nice igen.

Spelare, ledare, journalister, supportrar och tusentals kilo material har fraktats kors och tvärs över Frankrike. Detsamma gäller för samtliga lag i mästerskapet.

Sjöstrand om resandets dilemma

Håkan Sjöstrand berättar att det i framtida mästerskap kommer ställas högre krav på att lagen får en plats att utgå från, så kallade basecamps.

– Då kommer man fortfarande behöva resa till matcherna men det kommer inte finnas samma behov av att flytta runt på lika mycket material. Det är svårt att helt plocka bort resandet från fotbollen men alla måste fundera på hur vi kan göra det på ett så hållbart och smart sätt som möjligt, säger Sjöstrand.

Genom att ta sig till semifinal i VM kvalificerade sig det svenska fotbollslandslaget till OS i Tokyo nästa år. Även där förväntar man sig ett mästerskap som spelas i extremhetta. För att hantera värmen har det framförts förslag om att lägga matcherna tidigare på dagen samt att på arenorna använda teknologi som reflekterar solljus och därmed blockerar en del av hettan.

Jules Boykoff är tidigare landslagsspelare för USA. I dag är han professor vid Pacific University i Oregon och har specialiserat sig inom frågor som rör politik, idrott och klimatförändringar. Han är skeptisk till att att idrotten försöker anpassa sig till högre temperaturer.

– Jag skulle hellre se att vi fokuserade på att försöka lösa själva kärnan i den här problematiken i stället för att ta till tekniska lösningar, säger Boykoff till Scientific American.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare håller med och berättar att arbetet är inlett hos bland annat det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Det finns ett projekt som heter ”Life Tackle” som handlar om att samla in goda exempel gällande hållbara evenemang. Man har tagit fram riktlinjer för hur man kan införa det här på arenor. Man tittar på energieffektivisering, bättre avfallshantering, minskat matavfall, införande av mer närproducerad mat och så vidare. Vi följer det och tittar på hur vi ska kunna implementera det hemma i Sverige också, säger Sjöstrand.

Värmen – ett problem i fotbollsmatcher

För honom är det självklart att frågor gällande klimatpåverkan ska högt upp på agendan inom fotbollsrörelsen.

– Fotbollen engagerar miljarder människor och därför måste vi engagera oss i de viktiga frågorna som handlar om vår jord, vår framtid och våra kommande generationer, säger Sjöstrand.

I söndagens final mellan USA och Nederländerna var det återigen i Frankrike. James Bunce, fysiolog i USA:s stab, säger att de tar värmen på största allvar, då konsekvenserna kan bli stora. Som följd av värmen kan man drabbas av kramper, utmattningssyndrom och få värmeslag. Symptom som i värsta fall kan vara livshotande.

Han berättar för ABC att varje spelare följer en specifik plan för att få i sig i vätska, mineraler och salter. Till hands finns också kalla handdukar och kallbad efteråt.

– Vi har lagt ned väldigt mycket tid och kraft att rådgöra med världens ledande experter. I den här miljön säkerställer vi naturligtvis att vi kan kyla ned spelarna snabbt nog.

– Vi ligger på våra spelare att dricka regelbundet och ofta. Om du är törstig - då är det för sent och du är uttorkad, säger Bunce till ABC.