Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi har inspirerat nästa generation”

Här firar Sverige – med Stefan Löfven
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Upp emot 30 000 var på Götaplatsen för att fira det svenska bronset. 

Phil Neville tyckte att matchen om tredjepriset var en ”nonsensmatch” – någonting som den svenska stjärnan Kosovare Asllani inte håller med om. 

– Jag känner att vi har inspirerat nästa generation i Sverige, inte bara tjejer, utan också pojkar, säger hon till The Guardian.  

Kosovare Asllani gjorde Sveriges 1-0-mål i bronsmatchen mot England. En match som Sverige till slut tog hem med 2-1 och bärgade VM-bronset. 

Englands förbundskapten, Phil Neville, ansåg efter matchen att det var en ”nonsensmatch” som egentligen inte betyder någonting. Någonting som Kosovare Asllani inte håller med om. 

– Det är ett tecken på att en hel nation är stolt över oss, säger hon till The Guardian.

”Har inspirerat nästa generation”

Hon fortsätter: 

– Jag känner att vi har inspirerat nästa generation i Sverige, inte bara tjejer, utan också pojkar. Innan detta VM visste jag att det skulle bli stort när det gäller marknadsföring och i historien, säger hon.

Asllani berättar att de hade förstått att folket hemma i Sverige hade börjat kolla på matcherna på sportbarer och utomhus och att de hade hela nationen bakom dem. 

– Det kändes som om vi nått ut till en helt annan och ny publik i Sverige. Jag kände verkligen som att vi hade Sverige bakom oss. Jag menar, det var två och en halv miljon som såg vår semifinal och vi har bara typ nio eller tio miljoner människor i Sverige - det är ett stort antal för fotbollen, säger Asllani till The Guardian. 

Asllani: ”Medaljen tillhör hela landet”

Hon berättar att statsministern, Stefan Löfven, var på plats två gånger under turneringen och att bronset verkligen betydde någonting. 

Asllani menar också att en fjärde plats hade vart den värsta placeringen att komma på med tanke på hur nära man är en medalj då. Hon tillägnar även bronset till hela det svenska folket.

– Att ha 30 000 så glada och stolta och bara fira vår medalj ... Det är inte bara vår medalj, vi känner att medaljen tillhör hela landet och nästa generation, alla unga tjejer som verkligen såg upp till oss och har oss som förebilder eftersom det är vad det handlar om och förhoppningsvis får vi fler tjejer att börja spela fotboll, säger hon.