Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vet de vilken roll de spelar?

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: "REAL MADRID V LIVERPOOL FC" / VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN/IB VI IMAGES

MOSKVA. Inhumana värdnationer, inställda matcher och kontroversiella bilder.

Att fotbollen ofta används som ett politiskt verktyg blir allt tydligare.

När VM-premiären närmar sig vet förhoppningsvis alla 736 registrerade spelare precis vad de ska göra på planen – men vad har de för roll i spelet utanför den?

I ett regntungt Moskva kommer de mexikanska spelarna ut på gräset lagom till att de värsta skurarna har lagt sig och solen gör ett försök att tränga fram bakom molnen.

Målvakterna stretchar innan de börjar testa skott på varandra, utespelarna värmer upp i en variant av kvadraten i mittcirkeln och delar ut skämtsamma knytnävsslag mot den som förlorar bollen innan de går över till att spela elva mot elva inför en engagerad storpublik.

Bortsett från vilt gestikulerande från Javier Hernandez varje gång en passning inte ligger precis där han vill ha den verkar det rakt igenom vara god stämning - trots att det här laget nyligen varit (och fortfarande är?) föremål för globalt högljudda diskussioner.

För bara någon vecka sedan skapade de nämligen stora rubriker när just Hernandez valde att anordna en fest där det senare uppgavs befinna sig ett trettiotal inhyrda eskorter. 

Ett störningsmoment i förberedelserna, heter det.

Javier Hernandez. Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN

Men hur mycket rubriker och oro det än kan ha skapat ligger Mexiko i lä vad gäller att höras och synas mest inför premiärmatchen som nu bara är några dagar bort.

Här finns nämligen mycket mer att prata om.

I år spelas det fotboll i fyra veckor i ett land vars regering på många sätt ser VM som en marknadsföringsplattform, och regimen vill gärna ta tillfället i akt och städa upp i sitt dåliga rykte. Här finns stora huliganproblem, utbredd rasism på läktarna, inskränkningar av HBTQ-rättigheter och misstankar om systematisk doping på uppdrag av staten.

Och även om sanningen är att vi förmodligen hittar oegentligheter var vi än letar, vilket år vi än går tillbaka till och vilka som än har bestämt att fotboll ska spelas på det ena eller det andra stället är det tydligt att det faktum att Ryssland har tilldelats det här mästerskapet signalerar en ny era, där fotbollen har blivit ett krutladdat verktyg i alla avseenden.

Och det är många som vill använda det.

Det blev tydligt när Argentina nyligen ställde in en träningsmatch mot Israel efter att det palestinska förbundets ordförande Jibril Rajoub uppmanade till att bränna bilder på Lionel Messi och elda upp tröjor med hans namn på ryggen.

Jibril Rajoub. Foto: MAJDI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Eller ta bara det faktum att Mohamed Salah i dagarna dök upp på bild tillsammans med Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov som anklagas för att ha fängslat och torterat homosexuella och för att förtrycka oliktänkande. Lika mycket kritik och vrede som det gav upphov till väckte även Ilkay Gündogan och Mesut Özil när de ett par veckor innan avresa mot Ryssland glatt poserade bredvid Turkiets kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan. 

Det går att ställa sig frågan varför den typen av bilder tas, sprids och vem som vinner på att kabla ut dem till världen.

Det är knappast vare sig spelarna eller fotbollen i alla fall.

Och trots att det i grund och botten är stora samhällsproblem alla de här sakerna handlar om måste vi lyfta dem när de inkräktar på fotbollen och i vissa avseenden tar den som gisslan.

Var och en är fri att göra sina val, men när nya perspektiv faller över fotbollen följer också nya val att göra, och vi måste kunna ställa frågan kring vad spelarna med sina enorma plattformar har för ansvar här.

De har viktiga veckor framför sig på fotbollsplanen där de är förberedda in i minsta detalj. De vet var de ska springa, när de ska passa, vem som ska skjuta.

Men när fotbollen allt oftare används som ett politiskt verktyg - vet de vilken roll de spelar i det spelet? Eller bryr de sig helt enkelt inte?

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!