Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska kritiken efter avgörande domslutet

Här är allt du behöver veta om fotbollsfesten i Frankrike!
Guro Reiten och Maren Mjelde klagar hos domaren Bibi Steinhaus. Foto: BAGU BLANCO/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Eugenie Le Sommer firar 2-1-målet. Foto: CLAUDE PARIS / AP TT NYHETSBYRÅN
VAR-kontroll. Foto: C More

NICE. Det var gott om dramatik på Allianz Riviera när Frankrike mötte Norge.

Efter både självmål och VAR-straff vann Frankrike med 2-1 och kliver nu upp i ensam gruppledning.

– Utan VAR hade det aldrig blivit straff, säger Norges lagkapten Maren Mjelde efter matchen.

Frankrike chocköppnade den andra halvleken mot Norge och gjorde 1-0 genom Valérie Gauvin. Amel Majri slog ett långt inlägg från vänster in mot mål, där Gauvin, som petades i hemmanationens premiärmatch rusade fram och slog in bollen. 

Anledningen till petningen i matchen mot Sydkorea ska enligt L'Équipe ha varit att hon kommit sent till två träningar under veckan.

Som om den chockstarten inte var nog kom nästa chock bara tio minuter senare när franska stjärnbacken Wendie Renard gjorde ett osannolikt självmål och ordnade kvittering åt Norge. 

Le Sommer nätade på straff

Och dramatiken var långt ifrån över. I den 72:a minuten tilldömdes Frankrike en straff efter att huvuddomaren VAR-kollat en situation i Norges straffområde. Det var Ingrid Engen som var för högt upp med dobbarna mot Marion Torrents knä efter en rensning. Norskan varnades även i situationen. 

– När det hände trodde jag inte att det var straff, så det blev jag lite överraskad över, men jag har inte sett det efteråt så det är svårt att säga om det var rätt eller inte, säger Engen efter matchen.

Eugenie Le Sommer förvaltade straffen på bästa sätt och fastställde slutresultatet till 2-1 till Frankrike.

Den norska lagkaptenen Maren Mjelde var upprörd över beslutet och stod en stund och pratade med domaren på innerplanen.

– Hon tar det beslutet och jag försöker bara få en förklaring. Vi ser ju situationen igen på storbildskärmen, vilket är lite speciellt, säger Mjelde.

– Jag måste se den igen men där och då är jag milt sagt förbannad för vi har lyckats ta oss tillbaka i matchen och man blir väldigt subjektiv, det är mycket känslor i kroppen och jag försöker bara få en förklaring. 

– I stunden känns så klart som att allt går emot en, men hon säger att hon har kollat på situationen flera gånger och då finns det inte så mycket man kan göra. 

Blir det enklare att acceptera beslutet när domaren kan säga att hon har kollat på det flera gånger?

– I stunden är det mycket känslor som sagt, men hon är en väldigt bra domare, en av de bästa. Och hon är väldigt säker på sin sak, då är det bara att acceptera det.

– Det är så det är med VAR, de kan kolla situationer och det är både bra och dåliga saker med det.

Vad för bra och dåliga saker?

– Jag tror inte att det hade blivit så här om vi inte hade haft VAR, då hade det aldrig blivit straff. Men i nästa match kanske vi får en sådan situation med oss och då går det vår väg.

Den franska segern innebär att värdnationen kliver upp i ensam gruppledning i grupp A på sex poäng. Norge och Nigeria har tre poäng vardera.

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM