Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vansinnesbeslut att sparka honom

Foto: STRINGER / REUTERS BILDBYRÅN

GELENDZJIK. Upp och hoppa: Världsmästerskapet har börjat. 

I öppningsmatchen?

Spanien mot Spanien.

Det finns en sak som är sämre än att ha en splittrande förbundskapten en dag innan VM börjar: Att inte ha någon alls.

Vilken dag, eller hur? Full av överraskningar från start. Kavajerna var knäppta, frisyrerna kammade åt rätt håll och hörsnäckorna inpressade i öronen. På Fifa:s kongress i Moskva var det dags att välja värdnation för VM 2026. Vladimir Putin stegade upp på scenen och tittade ut över folkhavet. Väl där konstaterade han något som absolut ingen annan i hela världen har konstaterat de senaste dagarna: ”Fotbollen spelas bortom politiken!”

 

LÄS MER: Sparkas dagen innan VM - trots spelarnas uppror 

 

Där ute satt delegater från var och varannan medlemsnation – men inte Spanien.

Luis Rubiales, landets förbundsordförande, hade andra saker att ta hand om. Sent i går kväll kastade han sig på ett plan för att flyga till det spanska landslagets uppladdning i Krasnodar. 

Anledningen? Den hade slutat vara en uppladdning och blivit en fullskalig krissituation, med förbundskaptenen Julen Lopetegui klar för Real Madrid hade alla möjliga krav börjat regna över förbundet.

Man kan lätt få för sig att Rubiales reste från den ryska huvudstaden för att lugna ned saker och ting, men glöm det. Det här var en fest han uppenbarligen inte ville missa. För det finns en sak som är sämre än att ha en splittrande förbundskapten en dag innan VM börjar: Att inte ha någon alls.

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

 

Spanien mot rubbet

Vilket Spanien är det som faller samman?

Efter superfiaskot i Brasilien 2014 och den håglösa åttondelsfinalförlusten mot ett Italien bestående av Marco Parolo, Eder och Emanuele Giaccherini 2016 kändes den oövervinnerliga 2008-2012-generationen som ett avslutat kapitel – konstigt nog. Spansk fotbolls överlägsenhet fanns ju där runtomkring, med ett stadigt grepp om världen. La Ligas klubblag mosar sig fram genom varje europeisk turnering, tränare och spelare, metoder och idéer exporteras på löpande band till varje hörn av kontinenten. Inte ens Gif Sundsvall kommer undan.

I ganska många år har det varit Spanien mot rubbet.

Kunde inte någon bara aktivera den verkligheten i landslagströjan också?

Entré Lopetegui. Som Spaniens förbundskapten har han gått obesegrad i 20 raka matcher. Han har föryngrat och förnyat ett landslag som var i behov av både föryngring och förnyelse. 

I kvalet gjorde hans landslag 36-3 och vann nio av tio matcher. Känslan av framåtskridande förstärktes sedan av den brutala 6-1-segern över Argentina i mars. Även om det bara var en träningsmatch och även om Argentina imploderade – Leo Messi kom ned från läktaren för att sköta halvtidssnacket på egen hand – var det en spansk insats som sände chockvågor, en bekant känsla av ett landslag utan övermän, de som bestämt över alla. Isco gjorde hattrick. Diego Costa hittade rätt och frågan på väldigt många läppar var tillbaka: Vem ska stoppa det här?

Svaret: Spanien.

 

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

 

Hade fingret på avtryckaren

Lika rätt som ett tillfälle kan vara, lika fel kan det bli. 

Med ungefär 72 timmar kvar till landslagets kritiska öppningsmatch mot Portugal klingade Real Madrid i glaset för att presentera sin nye tränare. Gissa vem.

Rubiales fick panik, av allt att döma, och begav sig söderut för att sparka sin förbundskapten på fläcken. Enligt spanska medier visste han väl vad som var på gång, men trodde inte att beskedet skulle störta rakt ned i Krasnodar. Bara lagkaptenen Sergio Ramos var informerad eftersom Real Madrid hade rådfrågat honom innan rekryteringen. När förbundsbasen landade i Krasnodar verkar det som om Ramos lett ett spelaruppror mot idén att byta förbundskapten.

Rubiales var inte intresserad. Fingret på avtryckaren, Lopetegui out.

Var det nödvändigt? Spansk fotboll har två centrum. Det ena ligger i Katalonien, en politiskt inflammerad region som kämpar för sin självständighet från vad man uppfattar som ett självcentrerat och arrogant styre i Madrid. Det andra är så klart Madrid, med två av världens bästa fotbollsklubbar i staden – och här kommer vi tillbaka till morgonens besked från Putin: Fotboll spelas bortom politiken.

 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

 

Vlad. Please.

– Det spanska landslaget är alla spanjorers landslag, argumenterade Rubiales när vansinnesbeslutet var kommunicerat.

Vad han menade var detta: Att Lopetegui plötsligt skulle träna sin Ramos, Real Madrids Ramos, inte Spaniens. Sin Carvajal, sin Isco, Asensio, Vazquez och Nacho. Han skulle samtidigt ta hand Barcelonas Pique, Barcelonas Alba och Barcelonas Busquets. I den stunden förvandlas han till ett splittrande inslag. 

Vad som är värre? Real Madrids val av tidpunkt är i mångas ögon typisk Madrid. Till och med i Real-vänliga AS skakades det på huvudet.

"Det här sättet att ta sig fram i livet – att bara köra över alla intressen som inte är mina egna – är för mig djupt obehagligt", skriver Alfredo Relaño, chefredaktör på tidningen.

Intressen är överkörda, Lopetegui borta och Spanien i spillror. 

Om det var meningen att de skulle återgå till att spela mot rubbet den här sommaren har motståndaren premiärmatchen varit någon helt annan.

 

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!