”Väldigt chockad, det är svårt att leva med”

Foto: THILO SCHMUELGEN / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Ilkay Gündogan buades ut i Tysklands VM-genrep.

Av sina egna fans.

Mittfältaren berördes djupt av händelsen – som var en reaktion på en omtalad bild.

– Jag blev väldigt chockad. Det är svårt att leva med, säger han till France Football. 

Det var i mitten av maj som de tyska landslagsspelarna Ilkay Gündogan och Mesut Özil skapade ramaskri hemma i Tyskland.

Anledningen: En bild på de båda Premier League-stjärnorna där de poserar tillsammans med Turkiets omstridde president Recep Tayyip Erdogan.

Reinhard Grindel, president det tyska fotbollförbundet, skrev på Twitter att han ”förstår och respekterar den speciella situationen för tyska spelare med utländsk härkomst”, men var samtidigt tydlig med att han inte kan stå bakom spelarnas agerande.

”Fotbollen och DFB (tyska fotbollsförbundet) står för värderingar som Erdogan inte delar. Därför är det inte bra att våra landslagsspelare tillåter sig utnyttjas för hans valkampanj”.


LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 


Ilkay Gündogan: ”Jag blev chockad”

När Sveriges kommande VM-motstånd genrepade mot Saudiarabien i fredags utspelades ovanliga scener i Leverkusen då delar av den tyska publiken buade ut Ilkay Gündogan då han skulle bytas in i den andra halveken.

Buropen fortsatte så fort mittfältaren rörde bollen och nu pratar 27-åringen för första gången om det som han kallar för "personliga attacker".

– Vissa reaktioner berörde mig djupt. Vi har gjort mycket de senaste åren för att representera integrationen i Tyskland. Därför blev jag chockad när jag hörde dem (buropen), säger han till France Football. 


LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 


Angela Merkel om händelsen

Gündogan fortsätter:

– Det var en jobbig upplevelse. Vi är vana vid att bli utbuade av motståndarfansen, men inte av våra egna. Det är svårt att leva med. Med anledning av våra turkiska rötter har vi fortfarande starka band till landet. Men det betyder inte att Steinmeier inte är vår president, eller att Merkel inte är vår förbundskansler. Det var aldrig vår mening att ta ställning politiskt.

Landets förbundskansler Angela Merkel har även hon uttalat sig om händelsen.

– Jag tror inte de båda spelarna insåg vad fotot med president Erdogan skulle få för följder, säger hon enligt tidningen Bild. 


VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

MISSA INGET! Få VM-nyheterna direkt i Messenger! 

FÖLJ VM: Live-rapporter från alla VM-matcher