Stjärnan höll brandtal under segerparaden

Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREA RENAULT / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: CARL GLASSMAN / TRIBECA TRIB / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 8

VM-guldvinnande USA hyllades med en stor segerparad på New Yorks gator under onsdagen. 

Turneringens MVP, Megan Rapinoe, passade på att hålla ett tal som rev ner jubel hos de tiotusentals amerikaner som följde paraden. 

- Det är vårt ansvar att göra världen till en bättre plats, säger hon enligt CBS

Nederländerna i finalen blev lite av en parentes för det amerikanska laget. Även om ställningen länge var 0-0 så var USA det klart bättre laget och kammade på nytt hem VM-guldet. 

Ett guld som firades rejält på Manhattan i New York under onsdagen. Gatan kantades av tiotusentals amerikaner med flaggor som hyllade fotbollshjältarna som färdades fram på öppna fordon genom staden med guldkonfetti farandes i luften.

Förutom hyllningar, så ropade även åskådarna ”equal pay, equal pay”, en protest mot de ojämnställda ekonomiska villkoren mellan dam- och herrfotboll och spelarna höll upp plakat med texten ”parader är coola, lika löner är coolare”.

Lagförslag för jämställda löner

Den amerikanske senatorn Joe Manchin, demokrat från West Virginia, skickade i tisdags in ett lagförslag med krav på jämställda löner mellan landslagsdamerna och herrarna.

Åtgärdas inte det säger lagförslaget att inga amerikanska federala medel ska göras tillgängliga för att stödja fotbolls-VM 2026 för herrar som arrangeras av USA, Kanada och Mexiko.

- Löneskillnaden mellan amerikanska herr- och damspelare i fotboll är oacceptabel och jag är glad att damlandslagets seger har mynnat ut i ett allmänt ifrågasättande, säger Joe Manchin. De är bäst i världen och de förtjänar att få betalt därefter.

Den amerikanska senaten och representanthuset måste först rösta för lagförslaget. President Donald Trump måste sedan skriva under, eller få ett eventuellt veto mot lagförslaget upphävt av kongressen.

– Intressenivån är mycket större nu jämfört med VM-guldet för fyra år sedan. Delvis eftersom det här laget har blivit ikoner för kvinnorörelsen, säger Jessica Lappin, en av dem som arrangerat paraden.

USA:s landslag.
Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rapinoes brandtal under segerparaden

Den som kanske symboliserat det mest är Megan Rapinoe som blev utsedd till VM:s mest värdefulla spelare. Hon har såväl under som efter VM riktat kritik mot president Donald Trump och hon tog under paraden tillfället i akt att adressera publikhavet och leverera ett tal om inkludering och jämlikhet. 

– Det här är galet, helt vansinnigt. Jag saknar ord. För och främst vill jag hylla mina lagkamrater, för den här gruppen är så tuff. Det finns inget som kan hejda oss. Vi har rosa hår, lila hår, tatueringar och dreadlocks. Vi är vita, vi är svarta och allt däremellan. Vi är straighta och vi är gay, säger hon enligt CBS

https://twitter.com/USWNT/status/1148996818635804672

– Vi måste vara bättre (som människor). Vi måste älska mer och hata mindre. Lyssna mer och prata mindre, det här är allas ansvar. Det är vårt ansvar att göra världen till en bättre plats. Var mer, var större och var bättre än vad du någonsin varit förut. 

Även storstjärnan Alex Morgan talade till folkmassan utanför stadshuset i New York. 

- Wow, jag älskar er entusiasm. Jag tror att vi har titulerats som USA:s favoritfotbollslag, men från och med nu kommer vi att vara kända som USA:s favoritlag. Punkt, säger hon. 


Snöänglar – mitt i sommaren.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter firandet i New York åker laget vidare till Kalifornien för att delta i en stor sportgala i Los Angeles.

USA vann finalen över Nederländerna med 2–0 efter mål av Megan Rapinoe och Rose Lavelle.