Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Upplopp” på hotellet – efter vredesutbrottet

Luis Rubiales, RFEF:s president. Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lopetegui förlängde sitt kontrakt så sent som i våras.Foto: ACERO / IMAGO/ALTERPHOTOS IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: "REAL MADRID V LIVERPOOL FC" / VI IMAGES / PIM RAS/IBL VI IMAGES
Lopetegui lämnar Spaniens anläggning i Krasnodar. Foto: Radio Marca

Julen Lopetegui fick sparken som spansk förbundskapten efter många turer. Spelarna ville ha kvar tränaren men lyckades inte övertala den vansinniga förbundsledningen. 

På onsdagseftermiddagen lämnade Lopetegui Spaniens VM-bas i en vit minibuss, omgiven av ett stort pressuppbåd. 

Här är spelet bakom det sensationella beskedet. 

Det spanska fotbollförbundet kallade till presskonferens för att lämna besked om förbundskaptenen Julen Lopeteguis framtid. Presskonferensen sköts upp, drog ut på tiden men tillslut kom domen genom förbundspresidenten Luis Rubiales. 

Lopetegui sparkas, med bara två dagar kvar till Spaniens premiärmatch mot Portugal. Men spelarna ville behålla tränaren och tog strid för att Lopetegui skulle få coacha Spanien i VM. 

– Det här är ingen klubb, vi har kommit hit för att vinna ett VM. Allt detta skadar oss. Om du är sårad, svälj stoltheten och låt oss spela, ska spelarna ha sagt enligt Marca-journalisten Miguel Ángel Toribio. 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

 

Presidenten blev vansinnig

Anledningen till att Lopetegui sparkades och att personer i den spanska förbundsledningen ”kände sig sårade” som de spanska spelarna formulerade det, är att den nu kickade förbundskaptenen i går blev klar för Real Madrid. 

En nyhet som Luis Rubiales inte tyckte att förbundet hade blivit informerad om tidigt nog. 

– Vi fick höra bara fem minuter innan nyheten kom att han skulle lämna för Madrid, sa Rosales på presskonferensen där förbundet förklarade att Lopetegui sparkas. 

Spelartruppen informerades om att Lopetegui tar över Real Madrid i samband med en träning under gårdagen. Sergio Ramos, lagkapten i Real Madrid, hade fått höra det tidigare eftersom klubbledningen hade rådfrågat Ramos om Lopeteguis kompetenser, rapporterar Marca

Luis Rubiales ska ha blivit vansinnig när han fick beskedet. Enligt journalisten Guillem Balague ska Rubiales redan då bestämt sig: Lopetegui ska väck. 

https://twitter.com/GuillemBalague/status/1006838950986768384

Upplopp på spelarhotellet 

Men spelarna var beredda att kämpa för sin tränare. Andres Iniesta och framför allt Sergio Ramos försökte övertyga landslagsledningen att tänka om. 

Rubiales gav inte med sig vilket fick landslagsspelarna att tända till ytterligare. Marca kallar scenerna som utspelades på spanska spelarhotellet för ett upplopp. 

Så kom då informationen om att Spanien kallade till presskonferens klockan 10.30. Genast talades det om att Lopetegui skulle sparkas. 

Men presskonferensen sköts upp och nya uppgifter hann komma ut. Nu hette det att Ramos hade lyckats övertyga Rubiales om att inte sparka Lopetegui. 

När så Rubiales och de andra förbundsmänniskorna trodde nog många att förbundskaptenen skulle få sitta kvar. Men icke, Rubiales drev i genom sin linje stenhårt. 

– Det här är ett tydligt meddelande från oss att det finns ett sätt som man måste uppträda på. Julen har gjort det rätt på många sätt men vi kan inte acceptera hur han har agerat här, sa Rubiales. 

Rubiales, som valdes till sin post 17 maj, ska ha uttryckt sig lätt hotfullt till Lopetegui när denne i maj förlängde sitt kontrakt med Spanien. 

”Jag förlängde ditt kontrakt trots att jag vet att du inte röstade på mig i valet”. 

Lopetegui lämnade Spaniens VM-uppladdning i Krasnodar sent på onsdagseftermiddagen i en vit minibuss. På Krasnodars flygplats togs han emot av ett stort pressuppbåd.

– Jag ville göra ett bra VM. Jag tänker inte säga något mer, sade han då. 

https://twitter.com/AranchaMOBILE/status/1006892760564056066

Efter utskällningen - Hierro tar över

Där och då fanns inte någon ersättare klar. Men under onsdagen blev det officiellt att Fernando Hierro tar över tränarrodret i Spanien. 

Hierro som kunde ses skälla ut Lopetegui efter noter i samband Spaniens träning i går. 

Den gamle Real Madrid-legendaren som varit sportchef i landslaget kommer alltså leda Spanien i första matchen mot Portugal på fredag. 

https://twitter.com/yohanroblin/status/1006812375348113409

 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det?