Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tar det personligt – jag blir förbannad”

Zlatan lämnade Europa för USA för drygt två månader sedan.
Foto: USA TODAY NETWORK / ERIC BOLTE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Zlatan Ibrahimovic när han presenterades av LA Galaxy.
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES

Smygrasism. Känslan av utanförskap. Att känna sig annorlunda.

I SVT:s nya program "Zlatan - för Sverige i tiden" talar Ibrahimovic öppet om uppväxten och de starka känslorna för sitt hemland.

– Jag blir förbannad av det, säger Zlatan Ibrahimovic i programmet.

Zlatan Ibrahimovic har skapat sig en framgångsrik fotbollskarriär.

Via spel i Malmös ljusblå tröja tog han sig via Ajax till klubbar som Juventus, Milan och Barcelona.

Under karriären har han också hunnit med att bli svenska herrlandslagets främste målskytt genom tiderna samt vunnit Guldbollen elva år på raken.

I SVT:s nya program "Zlatan – för Sverige i tiden" berättar Zlatan Ibrahimovic om uppväxten i Rosengård, känslan av att spela för Sverige och hur det är att känna sig annorlunda.

– Jag känner mig helsvensk. Folk snackar om att "han är därifrån", men nej nej. Min mamma är kroatkatolik, pappa muslim från Bosnien. Jag är född i Sverige och känner mig 100 procent svensk, säger han i programmet.


LÄS MER: Zlatans ”utbrott” - när han spelar tv-spel 


”En attityd som på många sätt inte känns svensk”

Att hela tiden bli dömd för sitt namn har triggat Zlatan Ibrahimovic att prestera på planen.

– Smygrasism. Det ligger också lite under ytan. I och med att jag heter Zlatan Ibrahimovic, det är inte ett vanligt namn. Jag tar det lite personligt. Jag blir förbannad av det, men jag blir inte så förbannad att jag blir våldsam. Jag blir förbannad och förvandlar det till det jag är bra på: att spela fotboll. Ju mer de kastar skit, ju mer hat jag har emot mig, desto mer triggar det mig.

2007 sade Sverigedemokraternas dåvarande talesperson för invandringspolitik och numera gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att Zlatan Ibrahimovics kroppsspråk inte kändes svenskt.

– Han har en attityd som på många sätt inte känns svensk, han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt, sade han i en intervju med Ekot.

Zlatan Ibrahimovic resonerar kring hur tongångarna hade låtit om han hade haft ett annat namn.

– Om någon skriver skit om mig... inte sportsligt, om jag har gjort en dålig match och får kritik tillhör det mitt jobb. Det är helt okej. Men när någon attackerar dig personligen och snackar skit... när Sverige hoppar på dig i stället för att försvara dig. Då frågar jag mig själv: "om jag hade haft ett svenskt efternamn, vad hade de gjort då? Försvarat mig eller slängt ännu mer skit?". Någonstans där under ligger något hat, säger han.


LÄS MER: Galaxys förvirring efter Zlatans utvisning 


Zlatan om avskedet i landslaget: ”Ont i magen”

Ibrahimovic nätade för första gången i A-landslaget år 2001 i VM-kvalet mot Azerbajdzjan på Råsunda.

Det var startskottet på en landslagskarriär som upphörde efter EM 2016.

Att ha representerat det svenska landslaget betraktar Zlatan Ibrahimovic som det största i sin karriär. 

– Svenska folket har betytt allt för mig. Utan dem hade jag inte haft kraften att göra det jag gjort. Man gör allt för att ge tillbaka. Att spela för landslaget är största som finns. Att ha dragit på sig landslagströjan har gett mig gåshud varje gång. Du gör det utan baktanke om att du ska tjäna pengar utan du gör det bara för att representera ditt land.

– Den dagen jag slutade i landslaget fick jag ont i magen. Men en dag tar det slut. Det är bara att acceptera läget.


"Zlatan - för Sverige i tiden" sänds på SVT1 söndagen den 3 juni kl 20.00


LÄS MER: Zlatan: ”Då blir man paralyserad”