SVT-profilerna sexuellt trakasserade under VM

Therese Bosta, SVT.
Foto: PRIVAT
Fotograf Elin Fredriksson och reporter Therese Bosta på SVT.
Foto: PRIVAT

JEKATERINBURG. SVT:s team blev antastat under VM-matchen mellan Iran och Marocko.

– Det började med att en man kom fram och daskade till min kollega i rumpan, säger Therese Bosta, reporter på SVT. 

Flera kvinnliga sportjournalister har under VM i Ryssland vittnat om hur de blivit trakasserade av manliga fans. 

Aftonbladets Malin Wahlberg blev under en livesändning bland svenska fans i Nizjnij Novgorod påhoppad av en supporter som lade armen om henne och pussade henne på kinden. 


LÄS MER: Mexiko i VM – trupp, betyg och matcher 

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller


Även Julieth Gonzalez Therán på tyska Deutsche Welle blev utsatt för en liknande händelse under en livesändning under VM. Precis som den brasilianska reportern Julia Guimaraes.

Och nu vittnar även SVT:s duo Therese Bosta och Elin Fredriksson om att de blivit utsatta för trakasseri under VM i Ryssland. 

Fotograf Elin Fredriksson och reporter Therese Bosta, båda SVT.
Foto: PRIVAT

"Daskade henne i rumpan"

Det var i samband med matchen mellan Iran och Marocko som reporter Therese Bosta och fotograf Elin Fredriksson blev påhoppade av fans utanför arenan. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta 


– Vi skulle gå live och Elin står och håller kameran när en man kommer fram och daskar till henne i rumpan. En kort stund senare är det en annan man som kommer fram och blåser med en vuvuzela rakt i örat på henne, säger Therese Bosta.

Och det är inte första gången de blivit trakasserade av fans. 

– Det är som att fans inte har någon respekt för att man jobbar. De verkar inte förstå att det är vår arbetsmiljö. Det hade varit absurt om någon kom och hängde sig över dig och pussade på dig på kontoret till exempel. Men det är vad vi utsätts för.

Upplever du att ni blir mer utsatta än manliga kolleger?

– Ja, det är min allmänna uppfattning. 


LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Skytteligan i VM 2018 


"Känns skittråkigt"

Therese Bosta berättar att SVT har bett dem att försöka undvika att hamna i situationer där det finns risk för att de blir utsatta för kränkande behandling av fans.

– Vi har fått väldigt tydliga restriktioner om att vi ska undvika sådana situationer. För att risken finns att bli utsatta. Jag kommer till exempel inte att gå med de svenska fansen i deras marsch till arenan i dag. Jag kommer att bevaka fans men bara innanför ackrediterat område, det känns lite säkrare, säger Bosta som dock menar att det känns trist att inte kunna göra jobbet fullt ut. 


NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 


– Det som är absolut tråkigast i allt det här är att vi inte längre kan vara ute i sådana miljöer och fånga stämningen. Jag älskar att hänga med fansen och tycker att det är skittråkigt att inte kunna göra det på samma sätt längre, säger hon.

"Större respekt nu"

Therese Bosta är dock noga med att det har skett positiva förändringar under tiden som hon har jobbat som sportjournalist. 


MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 


– Man får mycket större respekt som kvinna både bland kolleger och idrottsutövare nu än när jag började för tio år sedan. Och det är viktigt att framhålla att det också har gått framåt i branschen. Men att fansen fortfarande är ett stort problem, säger Therese Bosta. 


LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det?