Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
 Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Sveriges skräckgrupp i kvalet till VM 2018

Publicerad

Nu är det klart vilka lag Sverige får möta i kvalet till VM 2018.

Sverige lottades in i en mardrömsgrupp med Frankrike, Holland, Luxemburg, Vitryssland och Bulgarien.

– Det blev en väldigt tuff grupp, säger Erik Hamrén till SportExpressen.

I dag genomfördes lottningen till VM 2018 i Ryssland.

Sverige återfanns i seedningspott nummer tre när kvalgrupperna skulle lottas fram i St Petersburg, Ryssland.

I lottningen till kvalet för VM 2006 var Sverige i den bästa seedningsgruppen, och i kvalen till VM i Sydafrika 2010 och VM i Brasilien 2014 i den andra potten.

Samma grupp som Frankrike och Holland

Tuffare förutsättningar den här gången alltså.

Sverige lottades in i samma grupp som stornationerna Frankrike och Holland. Dessutom återfinns Vitryssland, Bulgarien och Luxemburg i Sveriges grupp A.

– Det var två lag som jag inte önskade från seedningsgrupp 2, som jag anser är seedningsgrupp 1-lag, och det var Italien och Frankrike. Vi fick kanske det tuffaste laget i Frankrike, säger Erik Hamrén till SportExpressen, och fortsätter:

– Holland och Frankrike tillsammans utgör en riktigt tuff utmaning för oss. Det var ingenting jag önskande. Jag vet inte hur många som har varit framme här och klappat en på axeln och sagt att vi hamnade i en riktigt tuff grupp. Det är inte bara vi som tycker det.

"Vi är inte favoriter"

Hamrén hymlar inte med att han ser Frankrike och Holland som favoriter.

– En sak är säker: vi är inte favoriter. Vi har två storfavoriter i Holland och Frankrike. Vi är en underdog. Men jag tror att allting är möjligt. Om jag hela tiden hade varit realistiskt hade jag nog inte varit förbundskapten nu. Realistiskt sätt är det Frankrike och Holland som ska gå vidare, men allt är möjligt.

Att Sverige är rankade som 33:a i världen medförde att man hamnade i seedningspott nummer tre - och därför hamnade i en så svår grupp.

Något som ligger till grund för världsrankingen är bland annat resultaten i träningslandskamperna, där Sverige bland annat har förlorat mot Frankrike och spelat oavgjort mot Norge.

"Alldeles för tidigt att snacka om det"

– Vi försöker alltid vinna våra matcher. Vi vill spela bra träningsmatcher för att utvecklas. Vi hade ett lite sämre år i fjol, vilket vi fick lida av, säger Hamrén.

Erik Hamrén har kontrakt över ett eventuellt EM 2016 - och han vill inte spekulera om en eventuell fortsättning efter det.

– Det är alldeles för tidigt att snacka om det. Det är fokus på EM där vi har en fantastiskt viktig höst där ambitionen är att ta oss till EM i Frankrike. Jag har inte några tankar på det nu.

Zlatan Ibrahimovic har tidigare hintat om att EM 2016 kan bli hans sista framträdande i landslaget.

– Han har fokus på EM i Frankrike. Sen får vi se hur det blir. Det är samma sak med de andra rutinerade spelarna som Kim, Isaksson och Elmander som har varit med en hel del, säger Sveriges förbundskapten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag