Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges skräckgrupp i kvalet till VM 2018

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Nu är det klart vilka lag Sverige får möta i kvalet till VM 2018.

Sverige lottades in i en mardrömsgrupp med Frankrike, Holland, Luxemburg, Vitryssland och Bulgarien.

– Det blev en väldigt tuff grupp, säger Erik Hamrén till SportExpressen.

I dag genomfördes lottningen till VM 2018 i Ryssland.

Sverige återfanns i seedningspott nummer tre när kvalgrupperna skulle lottas fram i St Petersburg, Ryssland.

I lottningen till kvalet för VM 2006 var Sverige i den bästa seedningsgruppen, och i kvalen till VM i Sydafrika 2010 och VM i Brasilien 2014 i den andra potten.

Samma grupp som Frankrike och Holland

Tuffare förutsättningar den här gången alltså.

Sverige lottades in i samma grupp som stornationerna Frankrike och Holland. Dessutom återfinns Vitryssland, Bulgarien och Luxemburg i Sveriges grupp A.

– Det var två lag som jag inte önskade från seedningsgrupp 2, som jag anser är seedningsgrupp 1-lag, och det var Italien och Frankrike. Vi fick kanske det tuffaste laget i Frankrike, säger Erik Hamrén till SportExpressen, och fortsätter:

– Holland och Frankrike tillsammans utgör en riktigt tuff utmaning för oss. Det var ingenting jag önskande. Jag vet inte hur många som har varit framme här och klappat en på axeln och sagt att vi hamnade i en riktigt tuff grupp. Det är inte bara vi som tycker det.

"Vi är inte favoriter"

Hamrén hymlar inte med att han ser Frankrike och Holland som favoriter.

– En sak är säker: vi är inte favoriter. Vi har två storfavoriter i Holland och Frankrike. Vi är en underdog. Men jag tror att allting är möjligt. Om jag hela tiden hade varit realistiskt hade jag nog inte varit förbundskapten nu. Realistiskt sätt är det Frankrike och Holland som ska gå vidare, men allt är möjligt.

Att Sverige är rankade som 33:a i världen medförde att man hamnade i seedningspott nummer tre - och därför hamnade i en så svår grupp.

Något som ligger till grund för världsrankingen är bland annat resultaten i träningslandskamperna, där Sverige bland annat har förlorat mot Frankrike och spelat oavgjort mot Norge.

"Alldeles för tidigt att snacka om det"

– Vi försöker alltid vinna våra matcher. Vi vill spela bra träningsmatcher för att utvecklas. Vi hade ett lite sämre år i fjol, vilket vi fick lida av, säger Hamrén.

Erik Hamrén har kontrakt över ett eventuellt EM 2016 - och han vill inte spekulera om en eventuell fortsättning efter det.

– Det är alldeles för tidigt att snacka om det. Det är fokus på EM där vi har en fantastiskt viktig höst där ambitionen är att ta oss till EM i Frankrike. Jag har inte några tankar på det nu.

Zlatan Ibrahimovic har tidigare hintat om att EM 2016 kan bli hans sista framträdande i landslaget.

– Han har fokus på EM i Frankrike. Sen får vi se hur det blir. Det är samma sak med de andra rutinerade spelarna som Kim, Isaksson och Elmander som har varit med en hel del, säger Sveriges förbundskapten.

Så spelas VM-kvalet

Grupp A:
Luxemburg
Vitryssland
Bulgarien
Sverige
Frankrike
Holland

Grupp B:
Andorra
Lettland
Färöarna
Ungern
Schweiz
Portugal

Grupp C:
San Marino
Azerbajdzjan
Norge
Nordirland
Tjeckien
Tyskland

Grupp D:
Georgien
Moldavien
Irland
Serbien
Österrike
Wales

Grupp E:
Kazakstan
Armenien
Montenegro
Polen
Danmark
Rumänien

Grupp F:
Malta
Litauen
Slovenien
Skottland
Slovakien
England

Grupp G:
Liechtenstein
Makedonien
Israel
Albanien
Italien
Spanien

Grupp H:
Cypern
Estland
Grekland
Bosnien
Belgien

Grupp I:
Finland
Turkiet
Ukraina
Island
Kroatien