Sveriges miljonregn efter bronssuccén

Kosovare Asllani gjorde Sveriges första mål i VM - mot Chile.
Foto: STEPHANE MAHE / REUTERS BILDBYRÅN
Det blev en enkel 5–1-seger mot Thailand i gruppen.
Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS BILDBYRÅN
Förbundskapten Gerhardsson stod för ett taktiskt drag mot USA.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl hyllades över hela världen efter straffräddningen mot Kanada.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius jublar efter segern mot Tyskland.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nöjda bronsmedaljörer.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 7

NICE. Sverige är bronsmedaljörer i VM och kommer att belönas med miljonbelopp av Fifa.

Prispengarna i årets VM är den högsta summan som någonsin delats ut i ett världsmästerskap på damsidan.

– Det känns positivt, säger Sofia Jakobsson.

Samtidigt är gapet till prispengarna i herrarnas VM fortfarande enormt. 

 VM-premiären mot Chile resulterade i en 2-0-seger, sedan slog man Thailand med 5-1 innan USA blev för starka och man åkte på en 2-0-förlust.

Resultaten sammanslagna innebar att Sverige slutade tvåa i gruppen och tog sig till åttondelsfinal där Kanada väntade. Sverige vann med 1-0 och slog sedan Tyskland för första gången på 24 år i kvarten. 

– Sverige är tillbaka på världskartan. Vi har jättestor chans att slå ut Nederländerna. Vi ska inte bara till Lyon och spela semifinal. Vi ska stanna kvar där, sade Kosovare Asllani efter kvartsfinalsegern.

– Vi ska gå hela vägen, det finns inget annat. Vi går för guld nu.

Men de regerande Europamästarna Nederländerna blev ett nummer för stort för Sverige och vann semifinalen med 1-0. Då stod det klart att man skulle få spela bronsmatch mot formstarka England. 

Och nu när man är bronsmedaljörer innebär det att svenska fotbollförbundet får 20 miljoner kronor extra i kassan efter mästerskapet.

Det har tidigare rapporterats om att den största summan som delats ut i VM-sammanhang kommer att betalas ut i år. Detta efter att prispengarna dubblades inför turneringen. Summan gick från 135 miljoner kronor 2015 till 270 miljoner kronor 2019.

– Det känns positivt att det går framåt och att det har blivit mer pengar jämfört med tidigare mästerskap, har Sofia Jakobsson tidigare sagt om den ökade prispotten för damernas VM.

PRISPENGAR FRÅN FIFA I VM

Etta: 40 miljoner kronor. 

Tvåa: 26 miljoner kronor. 

Trea: 20 miljoner kronor. 

Semifinal: 16 miljoner kronor. 

Kvartsfinal: 14,5 miljoner kronor. 

Åttondelsfinal: 10 miljoner kronor. 

Gapet mot herrarna ökar

Men trots de ökade pengarna på damsidan ökar ändå gapet mot herrarna. I herr-VM i Ryssland förra året var prispotten 3,06 miljarder, i mästerskapet om tre år har Fifa höjt summan till 3,3 miljarder.

Något som Nilla Fischer har kommenterat tidigare.

– Det är så klart väldigt positivt att det är mer prispengar i årets VM. Men att skillnaden är så stor och att gapet ökar, det är absurt. Och det är inte åt det hållet som vi vill att det ska gå, har hon sagt.

Även Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors har kommenterat den skeva fördelningen av Fifas prispengar i världsmästerskapen. Hon menar att det svenska fotbollförbundet kan och ska vara med och försöka påverka det.

– Det är helt otroligt att skillnaden är så stor, trots att damernas prispengar höjts. Gapet måste minska, och det är där vi på svenska förbundet måste lägga kraft att försöka påverka och ställa krav på Fifa, säger hon.

Magdalena Eriksson om prispengarna i VM

Debatten kring huruvida damerna ska ha mer pengar eller inte går varm i tid och otid, där skeptikerna använder argumentet att damerna inte drar in några pengar, framför allt i form av publik och sponsorer.

Ett argument som Magdalena Eriksson hoppas att det pågående mästerskapet ska kunna hjälpa till att sänka.

– Det är ju högre upp, från Fifa och Uefa framför allt att de ska fördela pengarna på ett sätt som gör att det ens är möjligt för oss att dra in pengar. Nu har vi lyckats ta oss långt i det här mästerskapet och det känns otroligt kul att vi får vara med och visa vad vi kan och bidra, säger hon.

– Jag hoppas att utvecklingen fortsätter som den gör, för då kommer debatten automatiskt att dödas. 


SVERIGES VÄG TILL BRONSET

Gruppspelet

11 juni - Sverige-Chile 2–0 

Seger 2–0, men det satt väldigt långt inne i premiären. Det var en match där Sverige hade det svårt att få spelet att stämma, det blev ryckigt då matchen tillfälligt fick avbrytas på grund av åska, men när Kosovare Asllani hittade nätmaskorna i den 83:e minuten släppte allt. Inhoppande Madelen Janogy fastställde sedan slutresultatet till 2–0 efter ett drömmål i slutet. 


16 juni - Sverige-Thailand 5–1

Nej, här var det aldrig något snack. Thailand hade förlorat med hela 13–0 mot USA, och några sådana siffror blev det inte mot Sverige. Men likväl var segern glasklar. Linda Sembrant gjorde 1–0 efter bara sex minuter, och sedan fyllde Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig och Elin Rubensson på. 


20 juni - Sverige-USA 0–2

Det blev en speciell match, och när Sveriges laguppställning kom var det många som tappade hakan. Peter Gerhardsson vilade flera nyckelspelare. 

”Det känns som han lägger sig”, sa TV4:s expert Olof Lundh i direktsändning. 

Sverige föll klart med 0–2, men Gerhardssons drag visade sig vara klokt. Sverige kom med fräscha ben till åttondelsfinalen mot Kanada. 


Åttondelsfinal 

24 juni - Sverige-Kanada 1–0 

Det blev en magisk kväll på Parc des Princes i Paris. Första halvleken var mycket händelsefattig och vissa kallade den för den ”tråkigaste” hittills i VM. Men i andra hände desto mer. Stina Blackstenius, som hade haft det kämpigt med målskyttet, gjorde det förlösande 1–0-målet i 55:e minuten, och lite senare klev en annan hjälte fram. Matchens bästa spelare, Hedvig Lindahl, stod för en otrolig straffräddning efter dryga 70 minuter - och hyllades efteråt världen över. 


Kvartsfinal 

29 juni - Sverige-Tyskland 2–1 

24 år långa år hade gått utan seger mot den tyska maskinen. Men nu ville Sverige annorlunda. Det slutade med en kokande och bragdartad seger i Rennes, sedan Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius gjort matchens enda mål. I och med segern säkrade också Sverige en plats i sommar-OS i Tokyo nästa sommar. 


Semifinal 

3 juli - Sverige-Nederländerna 0-1 

Efter en lovande start på matchen orkade Sverige inte hela världden. Trots att Nilla Fischer hade en boll i stolpen blev det en tung förlust mot Nederländerna i semifinalen. Jackie Groenens gjorde matchens enda mål på övertid - och Sverige fick ställa in siktet på bronsmatchen.


Bronsmatch

6 juli - Sverige - England 2-1

Efter den tunga förlusten i semifinalen slutade Sveriges mästerskap trots allt i dur. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gav Sverige en drömstart med varsitt mål i matchinledningen - och det skulle räcka hela vägen till Sveriges fjärde VM-medalj någonsin. Senast Sverige tog en medalj var i VM 2011.