Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska svaret på det bittra utspelet

Se intervju med Nilla Fischer efter bronsmatchen mot England
Sverige rivstartade första halvlek och säkrade VM-bronset. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani firar 1-0.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: KUNJAN MALDE FOR THE FA/SHUTTERSTOCK / KUNJAN MALDE FOR THE FA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

NICE/STOCKHOLM. Sverige knep VM-bronset efter jättedramatik och en 2-1-seger.

Samtidigt som de svenska stjärnorna firade bronset stort var de engelska spelarna bittra. 

Förbundskapten Phil Neville kallade bronsmatchen för en ”nonsensmatch”.

– Det tycker jag absolut inte. Jag är väldigt att glad att det finns en match om bronset, säger Caroline Seger.

– Det är en förlorare som säger så, säger Nathalie Björn.

Efter en tung semifinalförlust mot Nederländerna skulle Sverige kampas om bronset mot England. Och det skulle börja på bästa sätt. 

Efter drygt tio minuter spelat fick Kosovare Asllani tag på bollen efter en misslyckad rensning från Englands Alex Greenwood och satte dit ledningsmålet för Sverige. 

Och bara tio minuter efter ledningsmålet utökade Sofia Jakobsson till 2-0 efter att ha drivit in i straffområdet och avlossat ett läckert skott som hon placerade i den bortre gaveln. 

England fick mål bortdömt efter VAR-granskning

Men England skulle spela upp sig. Efter drygt 30 minuter spelat reducerade de via Fran Kirby. Och bara minuter senare trodde England att de hade kvitterat. Men Ellen Whites mål dömdes bort för hands efter VAR-granskning. 

”VAR dödar sporten, skriver förre landslagsspelaren Trevor Sinclair på Twitter.”

I den andra halvleken hade England ett par lägen att kvittera. Sveriges målvakt Hedvid Lindahl var långt ute och avvärjde några lägen. 

Det märktes att båda lagen var trötta efter en lång turnering och Sverige hade gjort alla sina tre byten i den 70:e minuten. 

Sverige lyckades hålla undan efter en jättechans i slutet för England efter en hörna. Nilla Fischer stod för en jätteräddning på mållinjen när hon nickade bort ett givet mål för England. 

Det var en krokig väg för det svenska landslaget fram till bronset. I gruppspelet vann man komfortabelt mot både Chile och Thailand. Men förlorade mot jätten USA. 

I åttondelsfinalen slog man Kanada med 1-0 och i kvartsfinalen lyckades man med att bryta en 24 års lång förbannelse. Sverige slog nämligen Tyskland. 

I semifinalen förlorade man tungt mot Nederländerna efter förlängning. Men i bronsmatchen lyckades Sverige vinna mot England med 2-1 och knep det tredje VM-bronset. Det innebar även att det svenska damlandslaget spelade hem den fjärde medaljen någonsin i VM.

Englands frustration: ”I andra halvleken dödade vi dem”

I det engelska laget var frustrationen stor över det uteblivna bronset.

– Det är svårt att ta två förluster i rad. Överlag är vi det bättre laget, vi kunde ha varit i ledning med 4-2 eller 5-2. Men vi lyckades inte förvalta chanserna, säger Steph Houghton.

– Vi blev överkörda de första 20-25 minuterna. Det kostade oss matchen, menar Jill Scott.

Mittfältaren Karen Carney till BBC Sport:

– Vi ska inte vara rädda för att säga att vi ville vinna guld. Utan att vara respektlös mot Sverige eller den här matchen... Jag är ganska glad att vi inte vann, säger hon. 

England förbundskapten Phil Neville:

– Bra gjort av Sverige men det här är en ”nonsensmatch”. De första 20 minuterna från oss är förmodligen att besvikelsen sitter i från USA-matchen. Vi kom hit för att vinna, inte för att bli fyra, säger han.

Kan du klargöra varför du kallade den här matchen nonsens?

– Ja, det vill jag gärna göra. För folk har en tendens att överdramatisera saker - och det är viktigt att hålla sig till fakta. Vi kom hit för att vinna guld. Att vinna är allt för oss. Inte att sluta, fyra, trea eller tvåa. Mina spelare känner exakt samma sak.

– Vi kom hit för att vinna, och en match om tredje-fjärde plats är...jag är inte utan respekt för den matchen, vi ville verkligen vinna den mer än något annat i dag. Men vi ville helst vinna guldet. Och det är därför jag kallar det ”nonsens”, säger han.

Ytterbacken Lucy Bronze, som snuvades på ett till synes givet kvitteringsmål av Nilla Fischer, var rasande.

– Tydligen betydde en bronsmedalj mer för dem än det hade gjort för oss med tanke på hur de firar, säger hon syrligt mot svenskorna.

– I andra halvleken dödade vi dem. Vi är ett lag som vill vara i final, och den besvikelsen är stor. Vi var nog mer besvikna att inte nå final än Sverige. Jag pratade med några av de tyska spelare vi mötte i bronsmatchen för fyra år sedan, och det betydde så mycket för oss då. Det var historia. Men för den var besvikelsen då större än för oss att ha missat final.

Elin Rubensson ger inte mycket för de engelska tårarna.

– Jag skiter i vad de säger. Vi har vunnit ett VM-brons, säger hon.

– Det är en förlorare som säger så, konstaterar Nathalie Björn.

Peter Gerhardsson: ”Konstigaste fotbollsmatchen jag varit med om”

Förbundskapten Peter Gerhardsson var lyrisk efter att ha tagit en bronspeng i sitt första mästerskap som förbundskapten.

– Jag kan inte tänka mig att jag kunde känna mig gladare än jag gjorde efter slutsignalen. Det här var max, säger han.

– Även om det blivit guld tror jag inte det finns en nivå till av glädje att känna, fortsätter Gerhardsson. 

Gerhardsson bemötte även Phil Nevilles utspel om att bronsmatchen var en ”nonsensmatch”.

– Jag har överhuvudtaget ingen kommentar till vad någon annan tränare säger. Det får stå för honom, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Men för oss var det här en oerhört viktig match. Inte minst sättet vi vann den här matchen på. Vi vann den här matchen på ett fantastiskt sätt.

Caroline Seger om Phil Nevilles utspel om ”nonsensmatch”:

– Det tycker jag absolut inte. Jag är väldigt att glad att det finns en match om bronset. Och det tror jag att de allra flesta tycker, säger hon.

– Att ett VM skulle ta slut efter semifinalerna för det förlorande lagen känns helt fel.