Svenska tårarna efter förlusten i semifinalen

Ställs mot England i bronsmatchen.
Jackie Groenen jublar efter 1-0
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Caroline Seger diskuterar med domaren
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Julia Zigiotti efter förlusten
Foto: BILDBYRÅN
Sofia Jakobsson tröstas
Foto: BILDBYRÅN

LYON/STOCKHOLM. Det dröjde 100 minuter.

Sedan hittade Nederländernas Jackie Groenen luckan bakom Hedvig Lindahl och sköt Nederländerna till final mot USA efter 1-0 i VM-semifinalen mot Sverige.

För Sverige väntar nu match om bronset mot England på lördag.

– Det känns för jävligt. Det gör jävligt ont just nu. Jag är oerhört besviken, säger Linda Sembrant.

Det var målvakternas match under VM-semifinalen mellan Nederländerna och Sverige.

Så väl Hedvig Lindahl och Sari van Veenendaal storspelade.

Bland annat gjorde Hedvig Lindahl en strålande parad på Vivianne Miedemas nick i den andra halvleken. Dessförinnan hade Nilla Fischer ett fräsande skott mot den bortre stolpen som van Veendendaal tippade ut via stolpen.

Sverige drog på sig 12 frisparkar i den första halvleken, vilket är värst hittills under turneringen.

Och de svenska spelarna var vid flera tillfällen framme och visade missnöje med domarna, däribland Kosovare Asllani och Caroline Seger.

Sverige hade övertaget i den första halvleken och ur svensk synvinkel såg det än ljusare ut när Nederländernas fixstjärna Lieke Martens byttes ut i andra halvleken.

Sverige föll mot Nederländerna i VM-semifinalen

Men de orangeklädda åt sig tillbaka in i matchen och såg ut att trötta ut svenskorna.

Matchen slutade 0-0 och gick till förlängning.

Där kunde Hedvig Lindahl inte hålla tätt längre.

I matchminut 100 avancerade Jackie Groenen in och avlossade ett skott som var välplacerat vid Lindahls högra stolpe. Groenens första mål för turneringen och hennes tredje totalt i landslagströjan.

Sverige gjorde ett dubbelbyte i andra förlängningskvarten när Jonna Andersson och Mimmi Larsson byttes in i stället för Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson.

Kosovare Asllani fick bäras ut på bår

I matchens slutskede golvades Sveriges storstjärna Kosovare Asllani av en boll i ansiktet. Asllani fick bäras ut på bår med fixerad nacke. Hon applåderades såväl av svensk som nederländsk publik när hon bars ut.

Svenskorna lyckades inte få till en tillräcklig forcering för ett kvitteringsmål.

De svenska spelarna var otröstliga och och Sofia Jakobsson brast ut i tårar.

– Det är en dröm som krossas. I dag var det mycket som inte gick vår väg, säger Sofia Jakobsson.

– Det känns för jävligt. Det gör jävligt ont just nu. Jag är oerhört besviken, konstaterar Linda Sembrant.

– Det är tungt just nu. Det är en tajt och tillknäppt match, men vi lyckas inte i dag. Vi gör det väldigt bra i 60 minuter men sen orkar vi inte hålla samma kvalitet. Men vi hade lika gärna kunnat vinna i dag känns det som, säger Nilla Fischer.


Nilla Fischer: ”En jävla skillnad”

Nederländerna, som är regerande Europamästare, ställs nu mot stormakten USA i nationens första VM-final på söndag.

– Klart att det är jättetufft och finalen var så nära. Men turneringen är inte slut och vi får bearbeta det sen. Det är en jävla skillnad på att bli trea och fyra. Vi ska göra allt vi kan för att knipa bronset, säger Nilla Fischer.

Hedvig Lindahl var förkrossad efter matchen.

– Gud. Om vi hade varit utspelade och haft chans på chans hade det varit lättare att ta. Men jag blir så ledsen, arg och upprörd för vi skulle varit i final. Vi skulle inte åka ut mot Holland som inte var bättre än oss, säger hon i TV4.

– Det är mycket vi borde ha gjort lite annorlunda för att lyckas bättre. Men samtidigt är det en motståndare som kämpar och sliter. Det känns jättejobbigt, för vi borde ha vunnit. Jag tycker verkligen det, säger Lindahl.

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Mina känslor? Det är en tomhet. Jag är inte arg, ledsen eller besviken - naturligtvis inte glad. Bara tom. Det är så jag känner just nu, säger han.

– Fotboll handlar om att vara effektiv. Du får inte så många lägen i en semifinal mot en sån här motståndare. Fotboll handlar inte om tur eller otur. Det handlar om skicklighet. Gör man inte mål så är inte skickligheten tillräckligt bra. Vi klarar inte av att omsätta de här chanserna i mål. Spelarna försökte - men inte tillräckligt bra, fortsätter han.

Sverige får rikta in sig på bronsmatch mot England på lördag klockan 17. 

– Det hade varit roligare med ett guld. Men det är bättre med brons än att åka hem tomhänt, säger lagkapten Caroline Seger.

Fansen: "Vi hade matchen med oss men inte turen"