Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundets varning till svenska fansen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Fifa stämmer biljettsajten Viagogo sedan de fått in flera klagomål om att sajten ägnar sig åt icke-auktoriserad återförsäljning av VM-biljetter. 

Lena Danielsen, biljettansvarig vid SvFF, säger att de har fått in flera frågor gällande bolaget - och avråder skarpt från att köpa biljetter via dem. 

– Man riskerar alltid att bli lurad, säger hon. 

– Det ska inte få förekomma, säger Jimmy Durmaz.

Den 14 juni sparkar VM i Ryssland i gång och över hela världen sitter det fotbollsfans som vill resa till landet för att se sina fotbollshjältar spela. 

Det gör att trycket på biljetter är stort och många har då vänt sig till andrahandsmarknaden, däribland företaget Viagogo, i jakt på matchbiljetter.

Sedan det kommit in flera klagomål till Fifa gällande just Viagogo väljer Fifa att stämma dem, vilket det internationella fotbollförbundet berättade om på sin officiella hemsida.

"Fifa har de senaste månaderna mottagit flera klagomål från individer, konsumentorganisationer och andra kring Viagogos slutna och vilseledande affärsuppförande", skriver Fifa och tillägger att man ser det som ett "allvarligt ämne".

Stämningen är inlämnad till offentlig åklagare i Genève.

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige – med VM-tipset 

MISSA INGET! Få största nyheterna om VM – direkt i Messenger! 

Flera frågor om Viagogo inför VM

Lena Danielsen, som är biljettansvarig vid det Svenska Fotbollsförbundet, är inte förvånad. 

– Viagogo har varit i farten flera gånger, bland annat i kvalmatchen mot Holland i höstas. Då hade holländarna makulerat 1200 biljetter. Så när folk kom till arenan så var biljetterna makulerade för att de är köpta via Viagogo till exempel. Fifa har varit på det här tidigare, så det kommer inte som någon överraskning, säger hon. 

Danielsen berättar att SvFF har fått flera frågor gällande just Viagogo. 

– Flera stycken har hört av sig gällande dem. De har köpt biljetter av dem i tron att det har varit okej, men sedan dragit öronen åt sig när de fått biljetterna. Bland annat har det varit fel namn på dem eller så har de har inte kunnat skaffa ett fan-ID (ett krav för att få gå på VM-matcherna). Då har frågor dykt upp hos oss. 

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM. 

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018. 

SvFF varnar svenska fans

Danielsen trycker på att hon avråder fans från att köpa biljetter från Viagogo och liknande företag. 

– Vi avråder från att köpa från alla andrahandssajter. När det är VM som är det bara Fifa som gäller. När det är våra hemmamatcher så är det enbart genom våra officiella kanaler. Man riskerar alltid bli lurad eller utan biljetter om man köper från andrahandmarknaden. 

Jimmy Durmaz berättar när SportExpressen träffar honom att han inte tagit del av nyheten men att det självklart är tråkigt.

– Det ska inte få förekomma. Jag har inte följt det. Men det klart det är tråkigt. Om det är något sånt som händer så är det tråkigt, säger han.

Anklagade tidigare

Viagogo har flera gånger tidigare varit kritiserade för sitt arbetssätt kring andrahandsbiljetter. Det har i första hand rört höga priser och bristande information. 

Man har även hamnat på kollisionskurs med musikartister och sportklubbar, vars evenemang Viagogo sålt biljetter till.

Förra månaden meddelade den engelska popstjärnan Ed Sheeran att biljetter till hans konserter som köpts av Viagogo skulle ogiltigförklaras, enligt AFP.

I april pekade det brittiska konkurrensverket ut Viagogo som den enda andrahandsbiljettförsäljaren som vägrade följa de marknadsdirektiv som gått ut i Storbritannien. Bland annat gällde det krav på bättre information om risken med att köpa på andrahandsmarknaden. Därför hotas nu Viagogo av en rättsprocess i Storbritannien, om de fortsätter rata direktiven.

SportExpressen har sökt Viagogo, utan framgång. Företaget har hittills heller inte svarat på Fifas anklagelser i några andra medier.

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018 

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat med resultat. 

FÖLJ VM: SportExpressen rapporterar från alla VM-matcher.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!