Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveriges miss avslöjad: Går inte att göra något

Foto: Anel Avdic
Foto: Anel Avdic.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GELENDZJIK/STOCKHOLM. Under tisdagen anlände det svenska landslaget till Ryssland, och checkade in på sin bas i Gelendzjik.

Väl där finns emellertid ett stort problem med träningsanläggningen: åskådare kan se in när de tränar.

– Det finns en viss insynsmöjlighet, men vi hoppas att ni respekterar om vi har en stängd träning, säger landslagschefen Lasse Richt.

Diskrektion och hemligheter är en naturlig del av uppladdningen inför ett mästerskap. 

Sveriges premiärmotståndare Sydkorea spelade exempelvis inför tomma läktare och inga närvarande tv-kameror i genrepet mot Senegal – men vågade ändå inte köra sina varianter på fasta situationer.

Det svenska lägret å sin sida verkar långt mindre brydda om såna saker – då spioner kan kolla in på alla Sveriges träningar, även de stängda.

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 

Kan se även de stängda träningarna

Landslagschefen Lasse Richt:

– Träningsanläggningen kunde ha varit mer optimal. Det finns en viss insynsmöjlighet, men vi hoppas att ni respekterar om vi har en stängd träning. Det är viktigt. Sedan kan andra länder komma och titta till.

– Rent teoretiskt går det att se träningar. Det går inte att göra någonting åt. Det finns höghus som man kan både ta bild och filma ifrån. Jag hoppas inte spionerna går så långt, det har vi aldrig varit med om. 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

Ska inte ha stört Janne

Richt ser dock inte insynsdebaclet som något stort problem, och inte heller förbundskaptenen ska vara bekymrad över spioner.

– Egentligen inget problem för det är så pass skyddat så vi är helt nöjda. Men teoretiskt sett kan man få delar av planen om man står utanför staketet några hundra meter därifrån.

Har det stört Janne?

– Nej, inte alls. Han är ingen orolig själ.

När SportExpressen lite senare anländer till landslagets träningsarena, Spartak stadium, som ligger väldigt nära flygplatsen i Gelendzijk, kan man också se att det finns insynsmöjligheter. 

Två av höghusen som har direkt inblick mot den svenska träningsanläggningen i Gelendzijk. Uppe vid staketet finns ett stort hål. Foto: Anel Avdic.

Framför allt är det ett stort hål i ett staket där det mer eller mindre är fritt fram att kliva in. Lasse Richt berättar dock att man upprättat vakter.

– Det är de två husen där uppe, pekar Richt.

Richt fortsätter:

– Ni ser att det finns lite vakter där vid hålet. För oss är det inget problem.

Kommer vakterna stå där för att förhindra folk att ta sig in?

– Ja, det tror jag. Det gör dem. Vakterna släpper inte in någon. Det är skyddat där.

Om Sydkorea bestämmer sig för att skicka hit någon, hur gör ni då? Tänker ni på sånt?

– Inte särskilt mycket. Organisationen är alltid sån, vill vi ha en stängd träning så ska vi kunna ha det. Men det finns hus som inte går att garantera att ingen ser in ifrån, förklarar Richt.

Sveriges hotell i Gelendzjik Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Kåmark: ”Kan bli matchavgörande”

En med mycket mästerskapsrutin är Pontus Kåmark – som var med när Sverige gjorde sin bevingade frisparksvariant mot Rumänien i VM 1994.

– Mentalt bryr man sig inte om det bara är träning, skit samma vilka som tittar liksom. Men om det är så att man ska göra fasta situationer så det tro fasiken att motståndarna kommer ha någon agent som sitter och kollar på det - och det är ju därför man vill skärma av. 

– På min tid hade vi faktiskt lite överraskningsmoment på fasta situationer, och då hade vi definitivt inte velat att någon skulle se att vi gör dem. För det är klart att man går igenom dem och är beredda i så fall. 

– Det går naturligtvis att gå igenom fasta situationer i teorin. Men tänk den vi gjorde mot Rumänien i VM 1994... den hade de ju inte kunnat göra nu, för det är klart att någon står och ser på det då. 

Det är ju lite dåligt ändå?

– Ja, det är det ju. Det är ju därför man vill vara lite i fred, man vill inte visa motståndarna vad man tränar på gällande våra och deras fasta. På ett sätt ska man inte göra en så stor grej av det, men det är ju faktiskt en grej som kan bli matchavgörande om man ska dra det till sin spets. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!