Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ilskan efter fotbolls-VM-beskedet

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Första världsmästerskapet med videogranskning.

Då går de svenska landslagsspelarna Pontus Jansson och Ola Toivonen stenhårt åt det omskrivna systemet VAR.

– För mig är det ett skämt, säger Jansson till Aftonbladet.

– Horribelt, säger Toivonen. 

Under fotbolls-VM i Ryssland gör videogranskningssystemet VAR debut i mästerskapssammanhang.

Systemet, som innebär att en videdomare kan ändra huvuddomarens beslut med hjälp av en skärm, har debatterats flitigt och användes under säsongen i bland annat tyska Bundesliga. I mitten av april uppmärksammades systemet över hela fotbollsvärlden då matchen mellan Mainz och Freiburg tog en oväntad vändning.

Domaren hade nämligen blåst för halvtid och spelarna var inne i omklädningsrummet då de plötsligt kallades tillbaka in på planen. 

Anledningen?

Domaren hade med hjälp av VAR hittat en straffspark, som fick slås under halvtidsvilan.

–  VI var redan inne i omklädningsrummet när domaren kom och kallade tillbaka spelarna. Det var bara att acceptera, sa Freiburgs sportchef Jochen Saier  enligt tidningen Bild, som beskrev situationen som "vansinnig".

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Svenska kritiken: "Har bara blivit skit"

Den svenske landslagsspelaren Pontus Jansson, till vardags i engelska Leeds, välkomnar inte videogranskningssystemet till fotbolls-VM.

– Det är mycket dåligt. För mig är det ett skämt. Hade det funnits i England hade jag fått en flipp i varje match. För mig är det en no-brainer att inte ha det. Fotbollen ska vara mänsklig och det ska få finnas misstag. Att avgöra om bollen är över mållinjen är bra, säger Jansson till Aftonbladet och fortsätter:

– Men matchen ska inte stanna upp på grund av granskningar och sånt. För mig har det bara blivit skit av det jag sett under det här året när man testat det, säger mittbacken.

Ola Toivonen, som bekantat sig med VAR i den franska ligan, håller med.

– Det var horribelt. Det var stopp hela tiden. Domaren bara pekade, lyssnade och dömde. Jag gillar det lite oärliga. Jag tycker att det hör till sporten, det är att ge och ta. Vi är uppväxta med det. Nu kommer det en ny grej, vi får se hur det bemöts, säger Toivo

 

MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger.