Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska gnället är ett mysterium

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Allt går att sälja med mördande reklam.

Fotbolls-VM borde tillhöra det mest lättsålda som finns.

Men reklamgnället tar visst aldrig slut.

Det är en vecka kvar av fotbolls-VM, och om det svenska landslaget gått från klarhet till klarhet under turneringen så har det svenska folket blivit ett mysterium.

Det går inte att skriva en tv-krönika i ämnet utan att vissa måste spy galla över att sändningarna ringas in av tv-reklam.

Det går inte att väcka frågan om vilken kanal som hanterat VM-sändningarna - SVT eller TV4 - bäst utan att det folkstormar kring de sistnämndas reklamavbrott.

Mycket märkligt.

Kalendern står på 2018. Sporträttigheter är svindyra.

Att sända de allra största evenemangen, som OS och fotbolls-VM, är förknippat med enorma kostnader snarare än jättelika vinster.

TV3 snodde hockey-VM från SVT 1989, och så här dags borde väl de flesta ha vant sig vid att Sveriges Television inte längre äger alla stora rättigheter. Eller åtminstone resignerat?

Inte då.

Inte på långa vägar. Trots att TV4 är en kommersiell kanal och måste ha sponsorer för att få mästerskapet att gå ihop.

SVT är public service, och har ett helt annat utgångsläge (att de ändå visar en rad logotyper och räknar upp vilka företag – byggvaruhus, mobiltillverkare och så vidare – som ”presenterar” sändningarna är för evigt ett märkligt drag av en reklamfri kanal).

Väljer man att följa TV4:s fria sändningar i stället för att hosta upp slantarna som C More kräver för en (nästan) reklamfri fotbollsupplevelse får man helt enkelt dras med reklamen.


LÄS MER: Resultat, dagens matcher och laguppställningar


***

Och hade inte TV4 och SVT återigen gjort gemensam sak är det mycket möjligt att fotbolls-VM blivit en ännu mer inlåst och reklamstinn upplevelse, i exempelvis Discoverys eller Viasats regi. 

Det kan man oroa sig för om man vill. Men den egentliga oron borde bestå i att VM om, säg, åtta år kan sändas av exempelvis Facebook. Eller ett spelbolag.

Möjligen finns det en alternativ förklaring till den lösryckta åsikten om att VM-sändningarna var mycket bättre förr - samt den grundlösa uppfattningen att de är betydligt bättre i SVT i år.

Kanske är det inte fyrans fel att topplocken går när domaren blåser för halvtid och rutan/paddan/mobilen fylls av reklam.

Kanske beror det på att själva reklamen varit så mördande usel i sommar.

Spelbolagens fantasi påminner om den erbarmliga gruppmatchen mellan Danmark och Frankrike; den befinner sig under nollstrecket.


MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 


***

Det spelar ingen roll om tittarna matas med odds– eller casinobudskap, om reklampelarna är avdankade superhjältar eller befintliga spelare; nio av tio reklamfilmer är helt enkelt hopplöst dåliga.

Elva av tio börjar, så här långt in i mästerskapet, bli direkt enerverande.

Jag tror att det är där skon klämmer.

Det har faktiskt gått så långt att det är synd om TV4 som - så här långt – gjort spänstigare och bättre sändningar än SVT men ändå blivit överösta med skit för att de visar reklam. 

Det måste kännas surrealistiskt.

LÄS MER: Sverige i kvartsfinal – allt du behöver veta

LÄS MER: Kvartsfinaler i VM 2018 – alla matcher 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider