Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
 Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svenska folkets dom om Zlatan Ibrahimovic

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic ska inte spela VM.

Det menar 63 procent av Sveriges fotbollsfans enligt en undersökning som Demoskop har gjort för Expressen.

Samtidigt splittrar frågan flera svenska landslagsprofiler:

– Jag bryr mig verkligen inte om Zlatan är på planen, på läktaren eller bänken, säger Kennet Andersson.

– Det är för fan ett helt gäng som har gjort det här fantastiskt, vi kan ju prata om dem, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Frågan är infekterad. Zlatan Ibrahimovic eventuella landslagscomeback splittrar Sverige. Det visar Demoskops undersökning, som gjorts på tisdagen på uppdrag av Expressen. I undersökningen står det klart att fler personer tycker att landslaget är bättre utan Zlatan, än med honom.

63 procent av de 1011 tillfrågade tycker inte att Zlatan Ibrahimovic ska spela VM i Ryssland kommande sommar. 32 procent vill se honom i landslaget, medan 4 procent inte har kunnat bestämma sig.

I undersökningen står det också klart att kvinnor i lite högre utsträckning vill se Zlatan tillbaka i landslaget, och att människor mellan 18-39 ställer sig mer positiva till en comeback. 35 procent av den gruppen vill att Zlatan Ibrahimovic spelar VM i sommar, att jämföra med 29 procent av människor i åldersspannet 40-64.

 

Mikael Lustig firar Sveriges avancemang. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

 

Enligt Demoskops siffror är människor som med sina politiska sympatier i vänsterblocket mest positiva till att se Zlatan dra på sig landslagströjan igen. De som röstar på SD är minst positiva – men det är samtidigt flest sverigedemokrater som anser att landslaget är bättre med Zlatan Ibrahimovic.

Kennet: "Bryr mig inte om en spelare"

Den förre landslagspelaren Kennet Andersson säger att han inte fokuserar på enskilda individer. 

– I alla lag tar man ut den bästa truppen till ett landslag, och det behöver absolut inte vara de bästa spelarna, utan det är de spelare som passar bäst ihop för att göra det bästa för laget. Och jag vill se det bästa laget. Jag bryr mig inte om en spelare, det är laget som gäller och där litar jag fullt ut på att Janne kommer fram till rätt beslut. 

LÄS MER: Fotbolls-VM - så här lottas grupperna

Kennet Andersson är imponerad av Janne Anderssons lagbygge, men har svårt att uttala sig om gruppdynamiken blivit bättre sedan Ibrahimovic slutade. 

– Nu ser det ut som att de har en bra gruppdynamik och lagmoral, men om de hade det förut eller inte vet jag inte, men det såg väl inte ut på det sättet. Men om det beror på Zlatan eller inte har jag ingen aning om. 

 

 

Ravelli vill ändra Zlatans attityd

Thomas Ravelli vill se en ny Zlatan om han ska göra comeback i blågult:

– Ska han vara med gäller det att han underordna sig laget och Jannes tankar, det är den viktiga biten, säger den tidigare landslagsmålvakten.

För den tidigare landslagskollegan Magnus Hedman är frågan enkel att besvara:

– Vilket lag som helst blir förstärkt av Zlatan Ibrahimovic, så är det ju. När det kommer till mästerskap behöver man ha en målvakt som gör de galna matchavgörande räddingarna och spelare som kan göra det lilla extra och där har vi Forsberg som gör det lilla extra, och Zlatan gör det lilla extra. Så jag skulle vilja se Zlatan i VM. Det är solklart. 

Frågan irriterar Janne Andersson

Men oavsett vad fans och experter tycker blir det upp till Sveriges förbundskapten att ta ett beslut i frågan. Janne Andersson är dock förtegen om sin åsikt. När han mötte pressen på måndagen ville han inte diskutera Zlatan Ibrahimovic eventuella landslagscomeback.

– Zlatan är den största spelaren genom tiderna, en fantastisk idrottsman på alla sätt och vis, men han har valt att inte vara med och vi har de här killarna som har valt att vara med och presterat jäkligt bra, då är det tråkigt att sitta och prata om någon som inte är med. Det är för fan ett helt gäng som har gjort det här fantastisk, vi kan ju prata om dem då, sa Janne Andersson. 

LÄS MER: VM 2018 - datum, spelschema, biljetter

En inställning som den tidigare landslagsbacken Patrik Andersson har full förståelse för:

– Zlatan engagerar självklart, så jag har förståelse för att frågan ställs, och också för att Janne svarar som han gör. De är här och nu, sedan får man titta på andra förutsättningarna längre fram, vad som gäller då, säger Andersson.

Så tycker svenskarna om Zlatan i landslaget

Tycker du att Zlatan ska komma tillbaka till landslaget och spela VM?

 Ja: 32% (Män 31% / Kvinnor 33%)

 Nej: 63% (Män 68% / Kvinnor 60%)

 Vet ej/ej svar: 4% (Män 2% / Kvinnor 7%)

 

Är svenska fotbollslandslaget bättre med eller utan Zlatan?

 Bättre med Zlatan: 30% (Män 32% / Kvinnor 30%)

 Ingen skillnad: 31% (Män 27% / Kvinnor 35%)

 Sämre med Zlatan: 33% (Män 39% / Kvinnor 28%)

 Vet ej/ej svar: 5% (Män 3% / Kvinnor 7%)

 

Så genomfördes undersökningen

Demoskop har genomfört undersökningen på webben, på uppdrag av Expressen. Den har genomförts på Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Målgruppen är allmänheten.

Undersökningsperiod: 14 november 2017.

Antal genomförda intervjuer: 1011 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag