Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succétränaren sparkades efter hårda anklagelserna

Foto: NILS PETTER NILSSON
Alen Stajcic. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/AFLOSPORT IMAGO SPORTFOTODIENST
Ante Milicic. Foto: DANIEL POCKETT / EPA AAP
Australen är skakat inför VM. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/AFLOSPORT IMAGO SPORTFOTODIENST

Mindre än ett halvår före VM var kaoset ett faktum.

Anklagelser om homofobiskt beteende och nedlåtande kommentarer om spelarnas vikt kostade Australiens succéförbundskapten Alen Stajcic jobbet.

Ersättaren Ante Milicic fick i februari uppdraget att leda världssexan i VM – och att snabbt hitta harmoni i ett skakat landslag.

Efter fyra framgångsrika år fick Alen Stajcic i januari sparken med hänvisning till ”arbetsmiljön och kulturen i laget” och med tanke på ”spelarnas välmående”. Resultatet av två hemliga enkätundersökningar fick landets fotbollsförbund att agera.

Enligt förbundet ska Alen Stajcic, 45, ha medgett att miljön i landslaget var ”dysfunktionell”.

Från andra håll kom uppgifter om att ledare ska ha uttryckt sig homofobiskt och kommenterat spelarnas vikt. ”Lägg ner gaffeln”, var en kommentar som ofta ska ha förekommit.

– Vi accepterar inte det här längre. Vi borde aldrig ha accepterat det förut, men vi ville bara spela. Nu har vi röster, vi har status, sa en anonym källa till Sydney Morning Herald i samband med skandalen.

Delade laget i två läger

”Stajcic-affären” delade landslaget i två läger. Flera spelare uttryckte via sociala medier sin stora besvikelse över att Stajcic – som tagit dem upp på en fjärdeplats på Fifa-rankingen som bäst – tvingats lämna.

”Jag är chockad och upprörd. Jag trodde Staj skulle leda oss till VM-finalen”, skrev Australiens profilstarka målskytt Sam Kerr i ett inlägg.

En månad efter att det stormat som mest tog förre spelaren och herrarnas U20-chef Ante Milicic, 45, över förbundskaptensjobbet. Starten gick galant:

• 2–0-seger mot Nya Zeeland.

• 4–1-seger mot Sydkorea.

• 3–0-seger mot Argentina.

• Tre mål på världsettan USA (förlust 3–5).

ANTE MILICIC

Ålder: 45 år

Aktuell: Ny förbundkapten för ”The Matildas”

Tränarkarriär: Sydney United (2009), Melbourne Heart (2010–12), Western Sydney Wanderers (2012–14), Australien, Australien U20 och U23 (2014–18), Australien dam (2019–)

”Våra principer ska vara samma”

Ante Milicic berättar för Sydney Morning Herald om intrycken efter sina fyra matcher:

– Jag kom in med fräscha ögon och öron utan att ha jobbat med gruppen tidigare. Det finns några skarpsynta spelare som kan ta in mycket taktisk information väldigt snabbt och förstå hur jag vill spela. Alla är hungriga på att vilja lära och utveckla sig.

Och han har planen klar för VM:

– Vi kommer att spela en fotboll i Frankrike där vi styr spelet och har mycket bollinnehav. Så länge jag är ansvarig ska det här laget alltid att attackera, involvera så många spelare som möjligt och gå för vinst. Sedan kommer vi att ha olika matchplaner för varje motståndare, men våra principer ska alltid vara samma.

Ställs mot Brasilien i gruppen

I grupp C ställs ”The Matildas” mot Italien, Brasilien och Jamaica. Brasilien, som traditionellt är en stark fotbollsnation, kan ses som Australiens största hot, men på senare år har brasilianskorna haft svårt att lyckas och kommer till exempel till Frankrike med anmärkningsvärt usla nio förluster i rad.

Det sprider ingen skrämselhicka hos motståndarna, precis.

– Vår ambition är att gå riktigt långt i turneringen, och både jag och mina spelare tror att vi kan uppnå det. Men vårt första fokus är och måste vara matcherna i vår grupp, de lagen förtjänar all respekt. Vi måste göra bra ifrån oss i gruppen innan vi kan fokusera på något annat, gör Ante Milicic klart.

AV: Vendela Ögren