Stora kaoset runt statyn av Zlatan

Zlatan Ibrahimovics staty dyker upp på motorvägen.
Foto: Läsarbild
Skulptören Peter Linde
Foto: MARKO SÄVÄLÄÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic när han vinner sin elfte guldboll år 2016
Foto: OLLE SPORRONG

Turerna har varit många – men nu står det klart.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic kommer att resas i Malmö och inte utanför Friends arena.

SportExpressen har tittat närmare på 1,5 år av märkliga turer kring en staty som försvann, blev för tung – och plötsligt dök upp på motorvägen.

– Det blev väldigt kaotiskt, säger skulptören Peter Linde. 

Efter uttåget ur EM i Frankrike sommaren 2016 tackade Zlatan Ibrahimovic för sig i landslaget. 

På Fotbollsgalan ett par månader senare, när Ibrahimovic tog hem sin elfte guldboll totalt, tillkännagav svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att en staty av anfallsstjärnan skulle resas utanför Friends arena i Solna.

– Det känns helt overkligt, killen från Rosengård får sin egen staty i Sveriges huvudstad, sa Ibrahimovic då.


LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 


Statyn för tung för att stå vid Friends

Sedan blev det tyst.

Ända fram till oktober 2017 – då den plötsligt dök upp på motorvägen på väg från skulptören Peter Lindes ateljé i Saltsjöbaden.

– Den har nu transporterats till ett magasin utanför Stockholm där den ska på vinterförvaring. Vi har inte bestämt exakt tid och plats för invigningen ännu, förklarade dåvarande presschefen Niklas Bodell.

Planen var nämligen att statyn skulle avtäckas i samband med Fotbollsgalan i november 2017. Men det blev den inte – på grund av en felberäkning. 

Statyn visade sig nämligen vara för tung för att resas utanför Friends arena. 


LÄS MER: Zlatans staty ska stå i Malmö 


Återigen blev det knäpptyst kring den upphaussade statyn.

Under söndagen bekräftade fotbollsförbundet till slut de spekulationer som pågått en längre tid: statyn kommer inte att stå utanför Friends arena, utan i Malmö.

– Därifrån kan jag titta ut och fundera lite grann på vad jag har betytt för Sverige och världen, säger Zlatan Ibrahimovic själv i ett uttalande. 

Anfallsstjärnan kommer att vara med när statyn täcks av. Men var den kommer stå, och när presentationen ska äga rum, är ännu inte bestämt. 

– Vi är många som ser det som självklart att Zlatan-statyn hör hemma i Malmö. Nu ska det till ett formellt beslut och vi återkommer med plats och tidpunkt, säger kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Skulptören: ”Vågade inte ställa den var som helst”

När SportExpressen talar med skulptören Peter Linde berättar han att statyn varit klar sedan i november, men att den tillhörande sockeln var så pass tung – att den endast kunde placeras på ett fåtal ställen utanför Friends arena.

– Det visade sig att det är ett garage under. Den skulle väga åtta ton, och då vågade de inte ställa den vart som helst, säger han.


LÄS MER: Zlatan visar nya köpet - för 100 miljoner


När förbundet till slut kom fram till var man ville ställa statyn satte polisen stopp med hänvisning till att den skulle blockera en eventuell utrymningsväg av arenan, enligt Peter Linde.

– Så det var hela tiden det ena efter det andra som stöttes på av hinder. Det blev omöjligt. Och utöver det att AIK:arna, men jag vet inte om det var orsaken, har varit så himla förbannade på att Zlatan ska stå där. Och det har jag svårt att förstå. Vad har de för ensamrätt till arenan? Men det är en annan femma, säger Linde.

”Det blev väldigt kaotiskt”

Redan två år innan den tilltänkta avtäckningen, i november 2017, ställde skulptören frågan till förbundet var de ville ställa statyn för att planera för storlek och utformning. Men något tydligt svar fick han inte, menar han. I oktober 2017, en månad innan den tilltänkta avtäckningen, fick han reda på var statyn var tänkt att stå. Då hade Peter Linde sin staty redan klar. 

– Det var lite väl sent att komma på var den skulle stå då. Det blev väldigt kaotiskt kan, kan man säga. 


LÄS MER: Här dyker Zlatans staty upp – på en lastbil

Nu ska statyn, efter alla turer, resas i Zlatans hemstad. Enligt Fotboll Sthlm är huvudalternativen utanför Stadion eller i Rosengård där Zlatan växte upp. 

– Det kanske var lika bra. Då har ödets makt fått ha sitt finger med i spelet, och vi ställer den där nere till allas, förhoppningsvis, glädje, säger Peter Linde.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är nöjd med resultatet av processen.

– När vi vägde in Malmö Stad och MFF:s aspekter, och inte minst deras stora engagemang, i resonemangets vågskål kändes det rätt redan från början, säger han. 

Även MFF är glada över att arbetet nu närmar sig hamn. 

– För oss har det hela tiden varit självklart att statyn skall resas i Malmö och det känns riktigt bra att det nu finns en lösning i sikte, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.


LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018.