Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppar regnbågs- färgade skosnören

Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson med jubilaren Sebastian Larsson vid landskampen mot Peru förra helgen.Foto: ADAM IHSE/ TT NYHETSBYRÅN
Regnbågsfärgade skosnören.Foto: BILDBYRÅN

GELENDZJIK. Det har varit en het snackis under Sveriges VM-uppladdning.

Men nu meddelar Blågult att landslaget inte kommer att bära regnbågsfärgade skosnören under VM-slutspelet.

– Det är svårt att delta i alla olika initiativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Europaparlamentets HBTQ-grupp har skickat ut regnbågsfärgade skosnören till alla 32 deltagarlag i VM med uppmaningen att använda dessa under turneringen.

När SportExpressen talat med flera landslagsspelare har reaktionerna varit positiva till att använda regnbågsfärgade skosnören under VM-matcherna. Men spelarna har samtidigt hänvisat till att det egentligen är upp till Svenska fotbollförbundet att reda ut vilka regler som gäller och att det inte strider mot skosponsorernas regler.

Landslagets besked

– Frågorna är komplexa. Sedan har alla spelare egna skokontrakt. Den konkreta frågan blir därför speciell. Nån har en leverantör och någon har en annan. Skor är det enda avtalet som spelarna har som vi inte är inblandade i. Därför blir den frågan extra speciell. Den generella grundprincipen är att vi stöttar den här typen av grundfrågor. Det finns inga frågetecken där och vart vi står i människorättsfrågor, sa landslagets presschef Staffan Stjernholm till SportExpressen på onsdagskvällen.

Nu har landslaget fattat ett beslut i frågan och Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF, meddelar att landslaget inte kommer att bära regnbågsfärgade skosnören.

–  Svenska fotbollförbundet tycker olika symbolhandlingar är viktiga och det är självklart viktigt för oss att visa vad vi står för, men det är också svårt att delta i alla olika initiativ och intressen som kommer till oss – även om det handlar om viktiga frågor, säger Sjöstrand till Aftonbladet.

"Måste ha fokus"

Sjöstrand förtydligar:

– Men vi måste också få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, den sportsliga prestationen – framför allt så här nära premiärmatchen och framför allt när vi spelar. Då kan vi inte koppla på massa nya initiativ och därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade.

Sjöstrand berättar att han kommit fram till beslutet i samråd med landslagschefen Lasse Richt och Karl-Erik Nilsson.

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det?