Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan mystiskt borta – nu vägrar USA att svara

Abby Dahlkemper: "Det är i vårt DNA att vilja vinna"
Jaelene Hinkle har inte spelat i det amerikanska landslaget sen 2017, då laget bestämde sig för att spela med regnbågsfärgade siffror.
Foto: Skärmdump / Skärmdump
Carli Lloyd i kamp med Caroline Seger när Sverige och USA möttes i Göteborg 2017.
Foto: BILDBYRÅN

LE HAVRE. USA är regerande mästare och favorit att plocka hem ännu ett VM-guld.

Men i det stjärnspäckade laget döljer sig också problem som handlar om homosexualitet och gudstro. 

En fråga som ingen i laget vill uttala sig om. 

– Jag kan inte säga något om det, säger Crystal Dunn. 

I morgon kväll ställs Sverige mot USA i den sista gruppspelsomgången. Då kommer det att avgöras vilket av laget som tar hem förstaplatsen i gruppen, vilket är avgörande för motståndet i åttondelsfinalen. 

USA, som har imponerat stort i gruppen och dessutom är regerande världsmästare, tippas av många att vara det starkaste laget. 

Men i det stjärnspäckade laget finns också problem. 

Och det handlar om en spelare som inte ens är på plats i Frankrike, backen Jaelene Hinkle.

Trots att Hinkle är ordinarie i mästarlaget North Carolina Courage, har spelat samtliga matcher den här säsongen och toppar assistligan, finns hon inte med i det amerikanska landslaget. 

Och Jaelene Hinkle har inte spelat i landslaget sedan sommaren 2017. Det var i samband med två landskamper mot Sverige och Norge som Hinkle helt plötsligt tackade nej till landslaget och inte följde med laget till Norden. 

Anledningen skulle, enligt flera amerikanska medier, ha varit att USA valt att uppmärksamma den pågående Pride-månaden och det genom att spela med regnbågsfärgade siffror på sina matchtröjor. 

Kosovare Asllani om USA: "En stor utmanare"

”Långt ifrån att uttala mig om”

Jaelene Hinkle har vid flera tillfällen varit tydlig med att understryka sin kristna tro och att regnbågen är en symbol mellan gud och människan, inte gayrörelsen.  

Uttalanden från amerikanska spelare om Hinkles agerande har varit få sedan dess, men när USA mötte media inför VM-matchen mot Sverige kom frågan upp på nytt. 

Och det var Crystal Dunn, som till vardags dessutom är lagkamrat med North Carolina Courage, som fick svara. 

– Jag spelar med henne där och tycker att det är en väldigt bra spelare. Men det är ett ämne som jag känner att jag är väldigt långt ifrån att uttala mig om, sa Crystal Dunn och kommenterade situationen om att Hinkle inte är med i landslaget. 

– Jag kan inte uttala mig om det, det är inte jag som är förbundskapten. 

Den svenska landslagbacken Nilla Fischer kommenterade situationen med att Hinkle nobbade matchen mot Sverige.

– Om det är sant så är det sorgligt att man inte kan inse att det är en symbol för alla likas värde. Och står man inte bakom allas lika värde så har man fel inställning tycker jag, sa Fischer då. 

”Gud rådde mig till det”

Jaelene Hinkles har själv varit sparsam med att kommentar situation sedan sommaren 2017. Men i en intervju med CBN förra året sa hon följande:

– Jag kände att det inte var min uppgift att bära den där tröjan. Jag gav mig själv tre dagar för att söka svar och för att be, för att bestämma vad gud rådde mig att göra i den här situationen. Jag visste att jag själsligt gjorde rätt. Om jag aldrig blir uttagen i landslaget igen så är det bara en del av guds plan. Då känns det rätt. 


LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider