Stjärnan hyllas efter VM: ”Bilden skakade om mig”

Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det har redan hunnit bli en ikonisk bild.

VM-hjälten Kelley O'Hara kommer ut som homosexuell – genom en segerkyss efter finalen. 

Det amerikanska landslaget är inte bara VM-historiens mest framgångsrika nation genom tiderna. De är också en viktig symbol för HBTQ-rörelsen i hemlandet USA. Lagkaptenen Megan Rapinoe illustrerade detta med ett av mästerskapets mest uppmärksammade uttalanden.

– Man kan inte vinna ett mästerskap utan homosexuella i ditt lag. Det har aldrig gjorts förr, någonsin. Det är vetenskap, sa Rapinoe enligt CNN. 

O'Hara kysste sin flickvän

Rapinoe är en av flera amerikanska spelare som är öppet homosexuella. Och nu firar HBTQ-rörelsen att ännu en stjärna sällat sig till den skaran.

När finalen mot Nederländerna var över och USA stod som segrare med 2-0, sprang backen Kelley O'Hara ut mot läktaren. Där väntade hennes flickvän – och paret firade guldet med en kyss.

Jill Gutowitz, skribent för magasinet Glamour och själv lesbisk, uppmärksammade att O'Hara valde precis rätt tillfälle att komma ut som homosexuell.

https://twitter.com/jillboard/status/1148336648628789248

”En seger för homosexuella”

”O'Hara hade inte kommit ut offentligt innan VM, så som Rapinoe, Ashlyn Harris och Ali Krigers har. Det betyder att det här var stunden då hon kom ut officellt, och det var ett ganska otraditionellt sätt att göra det på”, skriver Gutowitz i en längre artikel om bilden. 

”När jag såg bilden på O'Hara skakade det om mig.”

Enligt Gutowitz är bilden på ett O'Hara ett tecken på framstegen som tvingats fram av HBTQ-rörelsen. 

”Det är ett sätt att komma ut som är unikt för 2019: du vinner ditt andra raka VM-guld och kysser din flickvän framför alla kameror och skrikande supportrar, som om det var lika vanligt som när en manlig idrottare kysser sin partner efter en seger. För mig, så är det en seger för homosexuella kvinnor.”

Även andra stora amerikanska nyhetskällor som SB Nation och Buzzfeed har uppmärksammat O'Haras kyss. 

Enligt en uträkning av HBTQ-sajten Gay Star News är O'Hara en av 42 öppet homosexuella spelare som deltog i sommarens VM.