Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stämmer det så är det ju extremt”

TV4-experten Hanna Marklund.Foto: BILDBYRÅN
Pia Sundhage.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hope Solo.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO IMAGES / ICON SMI WWW.IMAGO-IMAGES.DE

LE HAVRE. Hope Solo berättar att USA fuskade i samband med OS-kvartsfinalen mot Sverige. Hennes målvaktshandskar förstördes medvetet.

Nu reagerar flera fotbollsprofiler på Solos erkännande om fusk.
– Stämmer det så är det ju extremt. Ett väldigt fult tilltag, säger TV4-experten Hanna Marklund.

– Jag skänker en tanke till Lisa Dahlkvist som bara log åt spektaklet, säger Sundhage. 

I en intervju med SportExpressen kommenterade den före detta amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo för första gången incidenten då hon helt plötsligt bytte handskar under straffläggningen mot Sverige i OS 2016.  

Då hette det att Solos handskar var trasiga. 

Nu, tre år senare, berättar hon en helt annan version och att USA medvetet fuskade genom att klippa sönder handskarna och därmed framtvinga mer tid, och ett orosmoment, inför straffen som Lisa Dahlkvist skulle slå. 

Hope Solo berättar: 

– Allt var framtvingat av min lagledning. De agerade väldigt konstigt hela den matchen. Och ett av deras taktiska drag var att de ville att jag skulle psyka straffskytten. Därför förstörde de medvetet en av mina handskar före matchen. Jag önskar verkligen att jag stoppat det.

Pia Sundhage: ”Jag blir så trött”

Pia Sundhage, dåvarande förbundskapten för det svenska landslaget, blir upprörd när hon får höra talas om Hope Solos erkännande om fusk. 

– Jag blir så trött på det där. Men en sak vet jag, förbundskapten Jill Ellis som jag har jobbat tillsammans med. Det är en person som jag har stor respekt för, och som jag aldrig tror skulle vara inblandad i något sådant där.

– Sedan har jag inte några mer kommentarer.

Menar du att Hope Solo ljuger?

– Det har jag ingen aning om. Vi får se vad som kommer fram mer. Just nu skänker jag en god tanke till Lisa Dahlkvist som bara log åt spektaklet.

”Finns en spricka där”

Hanna Marklund, expert på TV4, reagerar också på Hope Solos anklagelser.

– Men man ska komma ihåg att det redan finns en spricka mellan Hope och Jill Ellis, därför ska man nog vara lite försiktig, säger Marklund.

– Men...man vet ju aldrig.  

Och om det skulle visa sig vara sant?

– Stämmer det så är det extremt. Ett väldigt fult tilltag.

Hanna Marklund fortsätter;

– Man kände ju direkt när Hope började med handskarna att det handlade om en pyskning. Men att det skulle vara så kallt uträknat? Nej, jag har lite svårt att tro att det skulle vara sant. 

”Fokus ligger där”

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors, som fanns med i Brasilien och även nu, väljer att ligga lågt om Hope Solos berättelse. 

– Jag vill inte kommentera det nu. Det är matchdag och allt fokus ligger på det, säger Domanski Lyfors. 

 

LÄS MER. Hope Solo bryter tystnaden - tre år efter skandalen 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider