Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skillnaden vid åttondel – 110 miljoner kronor

Frida Olsson och Therese Strömberg på plats i Frankrike.
Sverge firar Kosovare Asllanis mål mot Chile i VM-premiären Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sverige firar Emil Forsbergs mål mot Schweiz i åttondelsfinalen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

NICE. I dag kan Sverige bli klart för åttondel i VM i Frankrike.

Då utfaller prispengar från Fifa – men bara en bråkdel av vad herrlandslaget fick för samma bedrift under VM i Ryssland.

Mer exakt 110 miljoner kronor mindre.
– Det är inte rimligt, säger Marika Domanski Lyfors, svensk landslagchef.

Efter massiva protester kom i höstas beskedet om att Fifa höjer prispengarna i sommarens dam-VM i Frankrike. 

Prispengarna dubblas för turneringen från 135 miljoner kronor 2015 till 270 miljoner kronor 2019. 

Dessutom ersätter Fifa för första gången på damsidan klubbar som lånar ut spelare till VM. Den summan uppgår till 77,3 miljoner kronor. Fifa har också satsat 105 miljoner kronor på träningsmatcher inför mästerskapet. 

Det innebär att den totala summan från Fifa har ökat från 135 miljoner kronor i Kanada-VM för fyra år sedan till 455 miljoner kronor i stundande dam-VM. 

Trots det ökar klyftan för prispengarna gentemot herrarna. 

I herr-VM i Ryssland förra året var prispotten 3,06 miljarder, i mästerskapet om tre år har Fifa höjt summan till 3,3 miljarder.

”Det är absurt”

Om det svenska damlandslaget tar sig till åttondelsfinal kommer det svenska förbundet att få drygt tio miljoner kronor från Fifa. 

Det är 110 miljoner kronor mindre än vad det svenska herrlandslaget fick för samma avancemang under VM i fjol. 

– Det är så klart väldigt positivt att det är mer prispengar i årets VM. Men att skillnaden är så stor och att gapet ökar, det är absurt. Och det är inte åt det hållet som vi vill att det ska gå, säger stjärnbacken Nilla Fischer och fortsätter: 

– Samtidigt som Fifa agerar så här så växer intresset, det har tv-siffror från fler olika länder redan visat under VM. Det finns flera saker där det går framåt, man önskar ju att de större organisationerna hade tänkt så också. 

”Det är inte rimligt”

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors om de stora skillnaderna:

– Jag tycker inte det är rätt. Det är inte rätt att den sär så stor, och framför allt inte att skillnaden fortsätter att öka.

– Jag är glad över att det skjutits till mer pengar till damfotbollen, men inte att glappet ändå ökar. Det är helt enkelt inte rimligt, säger Domanski Lyfors. 

357 miljoner för guldet

För VM-guldet i Ryssland förra sommaren fick Frankrikes herrar 357 miljoner kronor, det är mer än vad samtliga damlag får tillsammans under sommarens VM-slutspel. 

– Jag vet knappt vad jag ska säga när jag hört det, orden räcker inte till för att beskriva hur fel jag tycker att det är. 

– Det är inte okej, och de är som de högsta fotbollscheferna inte lever i samma verklighet som oss, säger Nilla Fischer. 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

Statyn vandaliserad.