Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siffrorna som avslöjar klyftan: ”Jävligt tråkigt”

Leo Messi
Foto: TOMAS RUBIA / CORDON PRESS BILDBYRÅN
Ada Hegerberg
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

RENNES. Världens bäst betalda fotbollsspelare på damsidan tjänar 4,1 miljoner kronor om året. 

Den bäst betalda på herrsidan tjänar drygt 1,3 miljarder per år.

326 gånger mer. 

– Jag och min familj skulle aldrig klara oss på bara min lön, säger Hedvig Lindahl som spelat i Chelsea de senaste fyra säsongerna. 

I det svenska damlandslaget i fotboll som just nu står redo att spela VM i Frankrike spelar 14 av de 23 spelarna till vardags i damallsvenskan. 

En kvinnlig elitspelare i Sverige tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden. Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnliga elitfotbollspelare är mellan 5000 till 20 000 kronor omräknat till heltid. Det enligt en nylig rapport från fackförbundet Unionen.

Ute i Europa ligger lönerna i de högsta damligorna högre. Men på en betydligt lägre nivå än i herrligorna. 

En jämförelse kan göras emellan de högsta ligorna i England, Premier League och Women's Super League.

Snittlönen för herrspelarna i Premier League ligger på 31,7 miljoner kronor per år. I damernas Women's Super League är snittlönen 321 000 kronor per år.

De klubbar i världen som betalar sin spelare allra mest på herr- respektive damsidan är Manchester United och Lyon. 

En herrspelare i Manchester Uniteds A-trupp har en snittlön på 81 miljoner kronor om året, enligt Sporting Intelligence. 

I Lyon är snittlönen för en spelare i A-truppen 1,7 miljoner kronor om året. 

”Det känns jävligt tråkigt”

Världens bäst betalda enskilda spelare på damsidan är det norskan Ada Hegerberg i Lyon, som har en lön från klubben på 4,1 miljoner kronor per år.

På herrsidan är det Leo Messi i Barcelona som har den högsta årslönen, argentinaren har drygt 1,3 miljarder om året i lön. 

326 gånger mer än Hegerberg. 

Landslagets Nilla Fischer har fem segrar i tyska cupen, fyra i tyska ligan, en Champions League-titel de senaste sex säsongerna. Fischer om de enorma löneskillnaderna: 

– Jag är jätteglad att jag kan ha fotbollen som mitt jobb. Och jag får bra betalt för det sett till att jag är damspelare. Men hade jag haft samma meriter som herrspelare hade jag varit mångmiljonär.

– När jag funderar på det känns det jävligt tråkigt. Jag tycker att jag är värd lika mycket som en herrfotbollsspelare... Men jag försöker att inte tänka på de orättvisorna för mycket, skulle jag göra det skulle jag nog bli dum i huvudet.

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har spelat i den engelska storklubben Chelsea de senaste fyra säsongerna. 

– Min familj hade inte klarat oss på enbart min lön, så är det. Det spelar ingen roll att jag har haft min bästa lön någonsin i Chelsea, det är inga stora pengar och London är en dyr stad att leva och bo i. Men det har gått, tack vare att min fru Sabine har jobbat så har vi gått plus minus noll ungefär.

– När det kommer till pengar är det enorma skillnader, det vet alla. Men vi säger inte att vi ska ha samma lön som männen, vi berättar bara hur det ser ut nu och att vi vill förändra den situationen. Och att den borde påskyndas.

Stämde förbundet 

Det är inte bara på klubbnivå som skillnaderna är stora mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare. 

De senaste åren har debatten varit stor om den ersättning som landslagsspelare för från nationella förbund, Uefa och Fifa i samband med mästerskap. 

I våras stämde USA:s damlag det amerikanska förbundet, 28 spelare skrev under stämningen som presenterades på Time Magazines förstauppslag. 

Spelarna anser sig få sämre betalt, sämre träningsförutsättningar och sämre resor och boende jämfört med herrarna. Det trots att damerna lyckats mycket bättre på stora mästerskap jämfört med herrarna.

– Förr eller senare måste vi sätta ned foten, vi har kämpat för detta länge, sa Alex Morgan till tidningen. 

Klyftan ökar 

Inför VM i Frankrike har Fifa höjt prispotten jämfört med för fyra år sedan i Kanada. I årets mästerskap finns 455 miljoner kronor i potten. 

Trots det ökar klyftan för prispengarna gentemot herrarna. 

I herr-VM i Ryssland förra året var prispotten 3,06 miljarder kronor, i mästerskapet om tre år har Fifa höjt summan till 3,3 miljarder kronor. 

– Jag kan inte fatta att gapet blir större. Jag tycker att det är förkastligt, säger Nilla Fischer. 

Herrlandslagets Viktor Claesson om de stora skillnaderna från Fifa. 

– Jag har inte all information. Men det är klart att man vill att det ska bli mer jämställt. Jag tror att det är viktigt att en sådan satsning kommer uppifrån, det är nog svårt för det svenska förbundet att göra något åt det. Det måste komma från Fifa.


LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till fotbolls-VM