Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjälten: Trump är både sexist och rasist

Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: AL DRAGO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

LYON. USA är klart för VM-final.

Då passar Megan Rapinoe på att svinga tillbaka mot Alex Morgans kritiker – och mot president Donald Trump.

– Han måste ha hoppat över en hel del uppgifter på sin att-göra-lista, säger anfallsstjärnan.

Oavsett om Megan Rapinoe spelar eller inte så är hon den givna mittpunkten efter USA:s matcher. När England besegrades i semifinal satt Rapinoe på bänken med känningar i baksidan av låret.

Dagen efter var hon ändå en av de fem spelare som landslagsledningen tillät medierna att träffa. Under VM har Rapinoe fått minst lika mycket uppmärksamhet för det hon gjort vid sidan av planen som på den.

Hon vägrar sjunga nationalsången inför match, och säger att hon aldrig kommer besöka Vita huset för att bli hyllad om USA vinner VM. Det har retat upp Donald Trump – som Megan Rapinoe tidigare kallat både sexistisk och rasistisk.

Nytt utfall mot Trump

Efter utspelen har presidenten skrivit på Twitter att Rapinoe måste vinna innan hon blir inbjuden till Vita huset. Han har också skrivit att hon borde visa respekt för Vita huset, flaggan och landet.

Inför VM förväntade sig Megan Rapinoe inte att hennes ställningstaganden skulle bli så uppmärksammade som de har blivit.

– Sånt här är inget jag planerar. Jag bara säger vad jag tycker, men bara om saker som jag känner mig säker på. Det gör att jag är bekväm med att prata om de frågorna när de kommer upp igen vid ett senare tillfälle, säger Rapinoe.

Att Donald Trump Trodde skulle skriva om henne på Twitter är ännu mer förvånande för Rapinoe.

– Jag har alltid trott att han haft viktigare saker för sig.

Megan Rapinoe har fått en hel del kritik. Vissa anser att hon borde visa mer tacksamhet gentemot USA. Rapinoe köper inte den kritiken.

– Jag skulle vilja be alla belackare att titta noga på vad jag säger och vad jag gör. De kommer kanske inte hålla med mig i allt jag tycker och de kommer kanske inte gilla sättet jag gör det på. Jag vet att jag inte är perfekt men jag tycker att jag står för ärlighet, för sanning och för att vilja ha en diskussion, säger hon.

Rapinoe tycker att USA på många sätt är ett fantastiskt land.  Samtidigt tycker hon att mycket finns att förändra.

– Jag känner mig lycklig lottad när jag får göra det jag gör, jag hade inte kunnat göra det i alla länder. Men det betyder inte att saker inte kan bli bättre, det betyder inte att vi ska sluta sträva efter att göra allt bättre. Det här landet är uppbyggt på många fina ideal men det är också uppbyggt på slaveri. Jag tycker att vi ska vara ärliga kring det, att vi ska vara öppna för att prata om det så att vi kan göra vårt land bättre för alla.

Får kritik för sitt firande

Samtidigt som Megan Rapinoe ifrågasätter Donald Trumps prioriteringar så stöttar hon sin lagkamrat Alex Morgan. Efter USA:s 2-1-mål mot England firande Morgan genom att låtsas dricka en kopp te. För det fick hon kritik från flera håll

– Hon tog målfirande till en ny nivå. Det var väldigt, väldigt vasst av Alex att göra så. Jag tycker det var riktigt coolt och jag hoppas att jag kan få göra något liknande tillsammans med henne någon gång, säger Rapinoe.

Morgans målgest har fått en del kritik i brittiska medier, där man menar att det var respektlöst av henne. Vad säger du om det?

– Bla, bla, bla… Alltså det här är ett VM, man måste fira. Det här är den största stunden i en fotbollsspelare liv. Och jag tycker att man ska få fira hur man vill. Vi har full respekt för England och alla andra länder vi möter. Ingen ska tro något annat.