Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur är det möjligt att vi hamnar här?

Jimmy Durmaz. Foto: NINA ZOTINA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Jimmy Durmaz och Antonio Rüdiger i VM-matchen mellan Sverige och Tyskland. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SOTJI. Den dystra syndabocksjakten är en sak, nattens hatstorm en annan.

När samhället speglar av sig i fotbollen slås man alltför ofta av hur ful den spegelbilden är.

Huvudet sänkt, händerna i fickorna. Sedan blicken upp, redo att berätta.

Jimmy Durmaz har precis förlorat mot Tyskland i slutsekunderna och han har varit inblandad i en direkt avgörande sekvens.

Ändå står han här. Rak i ryggen och ödmjuk i sin framtoning.

Mannen som är ambassadör för initiativet Locker Room Talk och det svenska landslagets ansikte utåt för arbete för attitydförändringar och en idrott fri från hat är helt plötsligt svensk fotbolls mest bespottade man.

Han är det här lagets sämsta spelare och det är hans fel om Sverige åker ur efter det här. Han förtjänar inte längre sin plats i det svenska landslaget.

Själv är han lugn, samlad, och när hatarna tycker att han ska spela för Turkiet i stället yttrar han de mest talande orden som finns i det här läget:

"Jag står här stolt och representerar mitt land".

 

På gatorna är de blågula tröjorna för många för att räkna, från hotellbalkongerna hänger flaggorna och på läktarna står hundratusen man från Svealand.

Ett världsmästerskap är underbart att få bevittna, en dröm att få följa på plats. Så många glada och stolta människor på flyg, tåg och i bilar. Alla med samma drömmar och samma hopp om en blågul sommar som aldrig ska ta slut.

Vi är svenska fans allihopa, tills vi inte är det längre.

Stå upp, vi är gul och blå. Men inte alla.

När Tyskland får frispark med femton sekunder kvar blir Toni Kroos den stora hjälten som utan Sveriges stora syndabock hade blivit Tysklands.

Han var i stora drag upphovsman till Sveriges 1-0 mål, men när den tyska euforin i slutänden tog Sotji i ett järngrepp bara sekunder från slutet var det han som hade utlöst den.

Grattis Toni, du klarade dig den här gången.

När en spelare gör ett misstag vet han om det själv mer än någon annan. Det var hans ben som fällde motståndaren, hans hand som var i vägen eller för den delen hans händer som inte lyckades stoppa bollen från att gå i mål. Loris Karius visste om det under Champions League-finalen. Han visste om det långt innan dödsönskningarna och hoten mot familjen kom. Jimmy Durmaz vet om det och visste om det redan innan han öppnade sitt Instagram-konto för första gången efter matchen mot Tyskland.

För inte längesedan var han en av de starkast bidragande faktorerna när Sverige överhuvudtaget tog sig till VM. När han vek in från sin högerkant och kvitterade mot Frankrike på Friends arena.

Då stod där att han var kung.

Nu står där att han är värdelös, att han ska lägga av och att allt är hans fel. Där står också att han borde åka till ”sitt hemland” och att han inte är svensk.

Kärleken och stödet som fullkomligt väller in i takt med att allt fler börjar inse vad det är som sker bör både nämnas och hyllas här. Men ska det verkligen behövas?

Hur är det möjligt att vi alltid hamnar här, där hatet inte vet några gränser men ändå ser färger?

 

När fotbollen är världens största sport är känslor ett oundvikligt inslag. Du blir sur för att ditt lag förlorar, en spelare blir sur för att han missar mål. Drömmar krossas när finaler förloras och framtiden ser något mörkare ut när man släpper in mål i slutsekunderna i gruppspelet.

Men det här handlar om någonting helt annat. 

Medan spelarna sitter i omklädningsrummet och gråter vaknar hatet till liv.

Det är ju ingen nyhet att fotbollen väldigt sällan misslyckas med att leva upp till sitt rykte om att vara en spegel av samhället. Den spegeln är inte alltid så vacker.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Sverige–Mexiko 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher

LÄS MER: VM 2018: Resultat och tabeller

LÄS MER: Vad är VAR – och varför finns det? 

LÄS MER: Fotbolls-VM – spelschema och tv-tider

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!