Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pinsamt – vi kan nu få tidernas sämsta match

Foto: TARSO SARRAF / TARSO SARRAF / FRAMEPHOTO / DPPI DPPI AGENCE DE PR
Foto: EDDIE KEOGH FOR THE FA/REX/SHUTT / EDDIE KEOGH FOR THE FA/REX/SHUTT REX FEATURES

Matchen mellan Belgien och England har potential att bli historiens sämsta fotbollsmatch. En poänglös, viljefattig, pinsam och plågsam tillställning. 

Så blir det när två lag har allt att vinna – på att förlora.

Det betraktas som en av fotbollens stora skamfläckar, men jag har alltid sörjt att jag föddes för sent för att ha sett Västtyskland–Österrike i VM 1982. 

1-0 räckte för att båda lagen skulle gå vidare på Algeriets bekostnad. Västtyskland gjorde mål efter tio minuter – och därefter hände absolut ingenting. Menlöst bolltrillande på egen banhalva medan publiken gradvis tappade tålamodet och började skrika "Algeria! Algeria!" i protest. 

Ett sånt utsökt spektakel. Ett sånt trollande av hela världen. Ett sånt hån mot sportens grundvärderingar, ett sånt monument över människans allra mest oattraktiva egenskaper. 

Och nu kan min generation få vår egen Västtyskland–Österrike 82 . England och Belgien möts i en match som ingen vill vinna, eftersom segraren i grupp G med största sannolikhet får möta Brasilien i en eventuell kvartsfinal. Tvåan kan klara sig hela vägen till semifinal genom att bara behöva passera Japan och Sverige/Schweiz. Och för att addera till kaoset: man kan hamna tvåa i gruppen genom att dra på sig gula kort och därmed "lura" fair play-systemet. 

***

I Belgien vilar man fyramålsskytten Romelu Lukaku. Brittiska frifräsarjournalister som Martin Lipton uppmanar förbundskapten Gareth Southgate att beordra sina spelare att förlora. 

Mycket tyder på att vi kan få se exakt samma blodlösa skitfotboll som gjorde 1982-supportrarna så vansinniga.

För det är ju så klart kvalificerat skitsnack att du måste "slå alla de bästa" för att vinna VM. Det är en klyscha som gärna slängs i ansiktet på alla som våndas över tuffa slutspelsmotståndare – och det är en helt verklighetsfrånvänd sådan. 

Kolla bara på Liverpools väg till Champions League-finalen: Porto i åttondelen, Manchester City i kvartsfinalen och Roma i semifinal. 

Habila lag allihop, men inte den mest Klopp-förblindade Liverpool-supportern i världen kan övertala mig att man minst lika gärna tagit Juventus, PSG och Barcelona i samma succession. 

Rent taktiskt är det fullständigt logiskt för både Belgien och England att försöka förlora dagens match. 

Och är man nihilistiskt lagd kan man säga att en läggmatch bara är makroversionen av mikrofusket som sker hundra gånger om i varenda fotbollsmatch.

Spelarna filmar, drar i tröjor och ropar på hörna när de vet att de var sist på bollen. Varför skulle detta var kvalitativt sämre som fusk betraktat än att medvetet förlora?

Fusk som fusk. 

***

Vi avskyr läggmatcher när de görs i syfte att dra in pengar åt brottssyndikat och spelhajar. Men här skulle det inte handla om skumma motiv, utan om vinnarinstinkt. Alltså själva essensen i all tävlingssport. 

Både England och Belgien har som mål att ta sig så långt i turneringen som möjligt. Nu kan de ha gjort bedömningen att en förlust i dag är det bästa sättet att uppnå just detta. 

Vi vet inte säkert. 

Kanske blir dagens match en totalt urspårad 3-3-klassiker som kommer väcka våra inre barn till liv och påminna oss alla om varför vi älskar den här sporten till att börja med. Kanske.

Eller så blir det en ny skamfläck, en ny skandal av historiska proportioner där genier som Kevin De Bruyne och Harry Kane står och sover på plan som frivilliga statister mitt i världens största idrottsfest. 

Jag är nöjd vilket som.