Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter, 58, förlamad efter fruns upptäckt

Foto: CHARLOTTE DE LA FUENTE / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Peter Mikkelsen som domare i en match mellan Bulgarien och Rumänien.Foto: IBL/IMAGO
Foto: CHARLOTTE DE LA FUENTE / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En gång var han planetens bäste fotbollsdomare.

Nu är Peter Mikkelsen, 58, halvt förlamad och bunden till ett liv i rullstol – och allt började med frun Katarinas upptäckt i hans panna.

– Det finns bara två saker jag kan göra nu: Antingen sätter jag mig i ett hörn och tycker synd om mig själv, eller så tar jag kampen. Och det är det jag ska göra, säger han till Ekstrabladet. 

När Peter Mikkelsen var 25 år gammal blev han tidernas yngste fotbollsdomare att få Fifa-status.

Det blev startskottet på en lång och minst sagt framgångsrik karriär på fotbollsplanen och vid två tillfällen, 1991 och 1993 utsågs dansken till världens bäste. Totalt blev det fem matcher i VM-sammanhang – samtliga under mästerskapen i Italien 1990 och i USA 1994.

Efter avslutad karriär fortsatte han i fotbollens tjänst, då som domarkontrollant. I dag lever dock Peter Mikkelsen, 58, i en helt annan verklighet och drömmer om att kunna åka till ännu ett fotbolls-VM. Något som är lättare sagt än gjort.

Mikkelsen är nämligen halvt förlamad, bunden till ett liv i eldriven rullstol och är beroende av stöd dygnet runt, skriver Ekstrabladet. 

 

LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

 

Världens bäste domare om mardrömmen

När den danska tidningen träffar 58-åringen berättar han öppet om dagarna som förändrade hans liv. Året var 2009 då hustrun Katarina upptäckte en liten prick i Peters panna.

– Jag gick till en hudläkare som skrapade bort den. Sen visade det sig att han inte hade fått bort allt, säger Peter Mikkelsen till tidningen och fortsätter:

– Sen ringde de plötsligt från sjukhuset. De bad mig komma in eftersom de hade hittat smuts i några av mina födelsemärken.

Väl på plats togs 50-60 födelsemärken bort från Peter Mikkelsens kropp och sen hörde han inget mer.

Förrän fyra år senare.

Helt plötsligt, då han var på väg att hämta sin son på skolan, förlorade han kontrollen över ena benet som hade svullnat till kraftigt. Han fördes akut till sjukhus.

Där fick han mardrömsbeskedet: malignt melanom. Den mest allvarliga formen av hudcancer. Och den hade spridit sig – till hjärnan, till levern, till ryggraden och till ena lungan.

– Det kom som en chock för mig, säger han.

 

Peter Mikkelsen, 58, utsågs till världens bästa fotbollsdomare vid två tillfällen.Foto: CHARLOTTE DE LA FUENTE / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Sverige i VM – trupp, betyg och matcher 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

 

Målet: Ska tillbaka till fotbolls-VM

Beskedet kom som en chock för Mikkelsen som genomgick mängder av behandlingar innan han i fjol, efter tre års helvete, kunde konstatera att den aktiva cancern försvunnit ur hans kropp.

Läkarna kan dock inte garantera att Peter Mikkelsen någonsin kan leva ett liv utan rullstol. Men drömmen om att återvända till fotbollsläktarna är starkare än någonsin.

– Visst, jag sitter i rullstol i dag. Men jag har inte åkt till mitt sista fotbolls-VM som domarbedömare. Jag tror att jag kan komma tillbaka, säger han.

För att snabbt ändra sig.

– Nej, jag är säker på att jag kommer tillbaka.

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Alla trupper i fotbolls-VM 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018