Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Om Qatar gör något bra så är det propaganda...”

Fifas president Gianni Infantino pratar om VM i Qatar.
Nadia Nadim försvarar Qatar.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Nadia Nadim.
Foto: ANDERS KJÆRBYE / BILDBYRÅN

Nadia Nadim slår tillbaka mot kritiken.

Den danska fotbollsstjärnan står fast vid sina ord om Qatar.

”Om Qatar gör något bra så är det propaganda och allt dåligt är på riktigt”, skriver Nadim.

Värdlandet Qatar har fått mycket kritik inför fotbolls-VM 2022. Bland annat har The Guardian rapporterat om att fler än 6 500 gästarbetare har dött i byggandet av arenorna inför VM.

Dessutom kritiseras Qatar av människorättsorganisationen Amnesty för bristen på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Kritik mot Nadia Nadim

Flera tidigare fotbollsstjärnor har valt att ställa upp som ambassadörer för VM i Qatar. I höstas anslöt bland annat David Beckham till den skaran. Han sägs få 1,8 miljarder kronor för att lyfta fram Qatar som land inför och under mästerskapet – vilket har lett till kritik från flera håll.

Sveriges landslagsstjärna Magdalena Eriksson skrev i en kolumn tidigare i november att hon inte skulle våga åka till Qatar. Anledningen är att hon är homosexuell, något som är olagligt i landet.

Alla spelare resonerar dock inte likadant.

Den danska stjärnspelaren Nadia Nadim, 33, som representerade Paris Saint-Germain så sent som i somras och nu tillhör Racing Louisville, åkte nyligen till Qatar i samband med en kontroll av en operation. Därefter la hon upp en video i sociala medier där hon talade gott om Qatar.

Nadia Nadim slår tillbaka

Nadims agerande väckte kritik i Danmark. Bland annat sa Sanis Elsborg från organisationen ”Play the Game”, som ska stödja demokrati, att hon ”glorifierade Qatar”.

Nu slår 33-åringen tillbaka på kritiken hon har fått i ett långt uttalande på Twitter.

”Jag är extremt besviken över att läsa att folk dömer det jag gör”, skriver Nadim bland annat.

Hon fortsätter sedan:

”Något som är säkert i det här fallet (Qatar) är att allt måste vara svartvitt. Om Qatar gör något bra så är det propaganda och allt dåligt är på riktigt. Verkligheten, som jag har tagit mig tid att studera och förstå, är mer komplicerad.”

https://twitter.com/nadia_nadim/status/1474336521734045700

Magdalena Eriksson om Qatar

Magdalena Eriksson kritiserar herrlandslaget.