Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offside – allt du vill veta om offsideregeln

Den assisterande domaren har bäst koll på offside på planen.
Foto: Shutterstock
Faggan visar offside!
Foto: Shutterstock
Offside! När Norge gör 1–0 i EM-kvalet mot Sverige står målgöraren med tröja 21 offside när passningen slås.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Offside eller inte?

Det kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust - och ingen mer än domaren förstår vad som hänt.

Så vad är offside egentligen? Vi reder ut begreppen med offsideregeln så att du kan hänga med i fotbollen. 

Offsideregeln är en av de ursprungliga reglerna inom fotboll. Principen i dag är att det bara kan bli offside om bollen passas framåt. Med framåt menas mot motståndarens mål. Om bollen spelas bakåt kan det aldrig bli offside.

I passningsögonblicket måste den som tar emot bollen ha två motståndarspelare mellan sig och den linje där motståndarmålet står, en så kallad kortlinje som visar vart planen tar slut. Ofta är en av dessa spelare målvakten, som vanligtvis inte rör sig så långt från mål. En av motståndarna kan vara i linje med anfallaren. Spelarnas händer och armar räknas inte.

Offside eller inte? 

Här döms Lotta Schelins mål bort för offside. Orsaken är alltså att hon inte har två motståndare mellan sig och kortlinjen när hon får passen. Ett hårfint, men helt korrekt beslut.

Finns det några undantag?

Det finns fyra undantag till regeln. 

1. Ingen offside på egen planhalva. Du kan inte stå offside på den egna planhalvan. Med den egna planhalvan menas den del av planen sett från mitten som lagets egna mål står på. 

2. Ingen offside vid inkast. Du får stå var som helst på planen vid inkast. 

3. Ingen offside vid inspark. Du kan aldrig stå offside när målvakten eller någon annan försvarare spelar i gång bollen vid inspark.

4. Ingen offside direkt från hörna.


LÄS MER: VM–uppmaningen: Döm inte för offside 


Är det förbjudet att stå offside?

Nej. Det är inte straffbart att stå offside. För att bli avblåst för offside måste du aktivt ta del av anfallet eller försöka ta bollen. Det är därför man ibland kan se spelare som undviker att ta bollen.

Vad händer med spelare som stör målvakten, men inte rör bollen?

I klippet nedan gör AIK mål – tror de. Men Solnalagets Henok Goitom bedöms stå i vägen och störa spelet.

Här står AIK:s Henok Goitom offside. Han rör inte bollen, men domaren dömer bort målet ändå för att han stör målvakten och påverkar spelet.

Är det offside om en motspelare slår bollen till en anfallare som är offside?

Nej. Men det är inte helt självklart. Om en motspelare avsiktligt spelar bollen är det inte offside. Undantaget är för en "avsiktlig räddning av en motspelare". Det är när en spelare stoppar en boll på lagligt sätt som är på väg mot mål eller mycket nära mål. Då är det offside.

Var ska bollen slås om det är offside?

Vid offside ska domaren döma indirekt frispark till det försvarande laget. Indirekt betyder att bollen måste röras av två spelare innan den går i mål.

Frisparken ska slås där regelbrottet inträffade, inberäknat om det är på spelarens egen planhalva.

Vad händer om en försvarare springer ut från planen för att ställa motståndaren offside?

Offside och varning: Om en spelare lämnar planen utan domarens tillstånd anses spelaren befinna sig på mållinjen vid offsidebedömning. Om spelaren avsiktligt lämnat planen ska spelaren varnas nästa gång bollen är ur spel.

Mål, inte offside: Om en anfallare står stilla mellan målstolparna inne i målet när bollen går i mål, ska målet godkännas. Undantag är om anfallaren gör sig skyldig till en bestraffningsbar offside. Här hittar du alla regler för fotboll på svenska.


LÄS MER: Nations League enkelt förklarat: Så tar sig Sverige till EM