Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny jätteskandal – inför fotbolls-VM

Foto: JASON CAIRNDUFF / ACTION IMAGES BILDBYRÅN

Ryssland och doping har varit två närgående ämnen de senaste åren.

Och nu säger sig visselblåsaren Grigory Rodchenkov ha bevis som kan fälla det ryska fotbollslandslaget för doping under VM 2014.

– Min telefon är påslagen, om Fifa vill samarbeta, säger Rodchenkovs advokat till Daily Mail.

Netflix-dokumentären Ikaros har skakat om idrottsvärlden. De senaste åren har Ryssland omgärdats av stora dopingrykten – och filmen säger sig bevisa ytterligare delar av det som ska vara en statlig finansierad doping.

Friidrottare har stoppats från OS, längdskidåkare likaså – och det är bara toppen av ett isberg när det kommer till ryska idrottare som stängts av för doping.

Än så länge har fotbollen varit någorlunda skonad – men nu kan det bli ändring. Daily Mail har varit i kontakt med visselblåsaren Grigory Rodchenkov, som är med i Ikaros och berättar om hur han hjälpte idrottare lura dopingtester.

Rodchenkov, som nu är i amerikanskt förvar, hävdar att han har bevis som kan fälla ryska fotbollsspelare för doping under fotbolls-VM 2014. 

Och nu öppnar han för att hjälpa Fifa med att fälla de ryska fotbollsspelarna:

– Min telefon är på, och min e-mail är öppen, säger hans advokat Jim Walden till Daily Mail.

Wada ska ha erbjudit sin hjälp

Fotbolls-VM lottas på fredag i Rysslands huvudstad, Moskva. Då ska grupperna för sommarens mästerskap sättas – och Sverige får då alltså reda på sina VM-motståndare. Men nu har Fifa satts under press, skriver Daily Mail, och enligt tidningen har det internationella antidopingorganet, Wada, hört av sig till Fifa och erbjudit sin hjälp.

Hur det evntuellt kan påverka lottningen och det framtida mästerskapet är ännu oklart.

I somras skrev Daily Mail att Ryssland utreddes för doping under fotbolls-VM 2014. Och nu kan den utredningen återupptas. Då rapporterades det att hela den 23 man stora truppen, tillsammans med ytterligare elva spelare, utreddes för doping av det internationella fotbollförbundet, Fifa. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!