Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norskt hån mot Sverige – fick nu tillbaka direkt

Foto: LI MING / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

I Norge fick vi höra att Tyskland förtjänade att gå vidare och att Toni Kroos räddade VM från ”den svenska turen”. 

Nu har Sverige satt en viss krönikör på plats. 

Det var en rubrik och en nedryckare på Dagbladet som troligen stack extra mycket i de svenska ögonen som föll på dem. Krönikören bakom texten var den välkände Esten O. Saether.

”Tack för att du räddade oss från den svenska turen, Toni! För VM är trots allt roligare med Tyskland än med Sverige”, kunde man läsa på sajten.  

 

NYHETSBREV: Få SportExpressens nyhetsbrev om VM 

FÖLJ VM: Liverapporter från alla VM-matcher 

Pratade om ”den svenska turen”

I texten argumenterade Saether för att Sverige inte förtjänade att gå vidare baserat på spelet man visade upp mot Tyskland – som enligt Saether var helt överlägsna. 

Nu finns det kanske fog att påstå att Saethers text är inaktuell. Sverige gick vidare till åttondelsfinal efter 3-0 mot Mexiko. Tyskland hamnar sist i gruppen och är ute ur VM. 

Men Saether försvarar sin text. 

– Den krönikan var ett stycke om hur bra Sverige är på att spela fotboll. Egentligen. Men just den matchen var inte den typen av match där Sverige borde ha vunnit och slagit ut Tyskland, säger Saether. 

”Förstår att svenskarna skrattar”

– Den svenska fotbollskulturen tycker jag är väldigt fin, och jag gillar att de värderingar som Sverige står för lyckas i VM. Jag har inte gjort något annat än hyllat kollektivet. Jag tycker att det är fantastiskt. Men jag älskar Tyskland. Jag ville inte att tyskarna skulle åka ut.

Vad tycker du om att många svenskar kan ha väldigt roligt på din bekostnad nu när Tyskland åkt ut och Sverige gått vidare? 

– Jag förstår att svenskarna skrattar åt mig nu. Jag gillar att glädja svenskarna. Men det var inte det jag skrev. Hade jag skrivit att Sverige var förfärligt så hade det varit en grej... men jag skrev det motsatta. 

Esten O. Saether har sedan dess skrivit en ny krönika med rubriken: "Nej, den här gången var det inte tur, Sverige! Det var en bragd värdig de bästa". 

 

MISSA INGA VM-NYHETER: Få största VM-nyheterna direkt i Messenger! 

LÄS MER: Slutspelet i VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Allt om Sveriges åttondelsfinal